Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Doktorica Slavetić: Hitnog pacijenta prije se “šetalo” od specijalista do specijalista, danas je priča potpuno drugačija

Drugim simpozijem o hitnoj medicini u koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” obilježeno je 15 godina djelovanja prvog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Hrvatskoj.

Prva specijalizantica hitne medicine u Hrvatskoj, ujedno voditeljica koprivničkog hitnog bolničkog odjela Dijana Osman podsjetila je na početke prije 15 godina.

– 2003. godine skupina entuzijasta na čelu s doktoricama Gordanom Slavetić i Vesnom Mađarić te doktorom Mijom Bardekom, krenula je u formiranje Odjela hitne medicine u okviru pilot projekta reforme zdravstvenog sustava Koprivničko-križevačke županije. Cilj je bio približiti zdravstvenu uslugu hitnom bolesniku na jednom mjestu te smanjiti broj nepotrebnih hospitalizacija i troškove liječenja. Odjel hitne medicine je centralno mjesto za prijem, obradu i definitivno zbrinjavanje hitnog bolesnika, bez obzira na uputnu dijagnozu. Nastao je integracijom svih bolničkih službi na jednom mjestu.

Izvor: koprivnica.hr

Osnivačica i dugogodišnja voditeljica Hitnog bolničkog odjela dr. Gordana Slavetić prisjetila se kako nije bilo nimalo lako krenuti. Ta djelatnost nije bila zakonom regulirana, a hitnog pacijenta se “šetalo” od specijalista do specijalista koji su bili smješteni u različitim zgradama. Za postavljanje dijagnoze trebalo je nekoliko dana što je zahtijevalo i nepotreban prijem pacijenata u bolnicu:

– Bilo je puno više prijema u bolnicu nego što ih ima sada. Od naših 24.000 pacijenata godišnje, jedna četvrtina ostaje u bolnici, ostalo se liječi kroz hitni odjel i pušta na kućnu njegu.

Doktorica Slavetić je podsjetila i što je bio cilj reforme našeg zdravstvenog sustava:

– Cilj reforme bio je poboljšati zdravstvenu uslugu prema hitnom bolesniku i staviti ga u središte pozornosti. Znači u jednom mjestu u bolnici sve što je potrebno tom bolesniku približiti mu, a ne ga šetati po cijeloj bolnici.

Snimio Luka Šarlija.

A za razliku od prvotnih negodovanja, hitni bolnički odjel danas je više nego dobro prihvaćen u cijelom bolničkom sustavu, što je dr. Slavetić slikovito pojasnila:

– Da sad zapitam djelatnike bolnice da hitni bolnički odjel zatvorimo samo na dva sata, vjerujem da bi… neću reći da bismo imali štrajk u bolničkom dvorištu.

Rad u hitnom bolničkom odjelu je težak i vrlo odgovoran, što prepoznaju i mladi liječnici kojima specijalizacija iz hitne medicine upravo zbog toga uglavnom nije prvi izbor. A dodatni problem u radu je i nedostatak efikasne palijative jer se nerijetko događa da teško bolesne stare ljude dovode na hitnu i dva puta dnevno, upozorila je dr. Slavetić.

Izvor: koprivnica.hr

Ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić izrazio je ponos:

– 15 godina prošlo je od početka putovanja koje još traje, a stavilo je koprivničku bolnicu na časno mjesto ustanova koje su napravile veliki korak u razvoju hrvatske medicine. Prvi u Republici Hrvatskoj objedinili smo hitni bolnički prijem i otvorili smo stazu na koju će neki tek danas zakoračiti. Ta staza vodi nas u budućnost s novim generacijama zdravstvenih profesionalaca koji radom i učenjem oplemenjuju hitnu medicinu, i otvara im nove horizonte u spoznajama o važnosti struke koja prva preuzima teret zbrinjavanja najugroženijih pacijenata. Misao i energija dr. Gordane Slavetić, osnivačice i dugogodišnje voditeljice Odjela, danas se prenosi na nove generacije nesmanjenom energijom i žarom.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević pohvalila je koprivnički primjer kojega je pratila svih ovih 15 godina. Bilo je to vrijeme u kojemu se učilo, radilo, promišljalo i stvorilo temelj za narednih 15 godina:

Snimio Luka Šarlija.

– Uvjet za to, i ono što je nedostajalo koprivničkoj bolnici, bio je specijalist hitne medicine. S ponosom mogu reći da je prvi specijalist hitne medicine u koprivničkoj bolnici. Jako sam se veselila napretku i znanju kolegice Dijane Osman. Mladi ljudi koji dolaze u djelatnost hitne medicine, koji su već naveliko zakoračili u taj prostor, oni će sigurno iznijeti novu hitnu medicinu koja predstoji Republici Hrvatskoj. Hvala svim sestrama koje su vrijedno čuvale trijažu. Ona je osnova rada odjela hitne medicine. Da nije bilo koprivničke bolnice, mi ne bismo imali što implementirati u druge bolnice.

Dožupan Ratimir Ljubić je u ime županije zahvalio doktorici Slavetić jer, kako je ustvrdio, nije lako biti prvi u Hrvatskoj:

– Zato je danas naš hitni odjel ovdje gdje je, primjer drugima u Hrvatskoj.

Priznanje koprivničkoj ekipi odao je i državni tajnik u Ministarstvu zdravlja prim. Željko Plazonić, a ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić najavio je da će u Koprivnici u dogledno vrijeme biti održan i treći simpozij hitne medicine.

zatvori