Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Nemčići na Danu darovitih učenika pokazali svu šarolikost svojih talenata

Prvi službeni dan proljeća u koprivničkoj Osnovnoj školi ‘Antun Nemčić Gostovinski’ posvetili su nadarenim učenicima.

Tijekom cijeloga dana radovi učenika bili su izloženi na izložbenim prostorima po cijeloj školi, a svoje talente, znanja i sposobnosti učenici su imali prilike pokazati tijekom za tu priliku posebno osmišljenih programa.

Snimio M. Posavec.

Koordinatorica Dana darovitih učenika u ovoj koprivničkoj školi, učiteljica Đurđica Pošta rekla je da ih sve ovaj dan iznimno veseli jer učenici imaju priliku pokazati što im najbolje ide, poput plesanja i sviranja, izrade raznih instalacija od lego kocaka, vještina vezanih uz robotiku, slikanja, pokusa, kvizova, vožnje kartinga…

— Veselimo se i pokazujemo sve ono što “Nemčići” najbolje znaju! Za neke znamo da znaju, a danas smo upravo otkrili i neke nove.

Snimio M. Posavec.

A u Nemčiću znaju prepoznati talentirane učenike i rade s njima, kaže učiteljica Pošta:

— Ja znam za našu školu, ako je velika volja učitelja, ako je on zbilja zainteresiran – darovita djeca doista se mogu pratiti, i u školi i izvan nje. Moram podsjetiti da je moto naše škole da u svakom djetetu leži nešto dobro, no to se treba otkriti.

Leon Zelenko, viceprvak svijeta u kartingu, također je “Nemčić”. Snimio M. Posavec.

Ova iskusna pedagoginja kaže i da darovitost ne treba poistovjećivati s ocjenama koje učenici dobivaju tijekom školovanja, a posebno vrijednim drži što je Grad pokrenuo projekt otkrivanja darovite djece “Znanje kao dar” kojim će u svim gradskim školama otkriti darovitu djecu i s njima posebno raditi. Do sad je to ipak bilo drugačije:

— Darovitu djecu učiteljice su dosad otkrivale same, samo što do sad nismo imali vanjsku podršku. Uglavnom su se učiteljice usavršavale na seminarima i radile same kako su znale. A ovo iznimno volimo raditi. Na sreću, mi u “Nemčiću” jako smo educirani, iako nas školski sustav ne potiče na to. Za taj angažman nismo dodatno plaćeni. Sve to radimo za dobrobit djece, za našu dušu, jer volimo raditi ovaj posao.

Snimio M. Posavec.

Đurđica Pošta trenutno je učiteljica drugom razredu. Iako stručnjaci smatraju da je treći razred razdoblje kad obavlja identifikacija sposobnosti učenika. No ona već sad može reći da od 28 učenika ima jako puno talentiranih i šest, sedam darovitih koji su u nekim stvarima drugačiji od drugih. S njima, kaže, može raditi različite stvari, no to ovisi o njenom znanju, volji i slobodnom vremenu, te o pristupu učenicima:

— Sve ovo što smo do sada napravili, a mogu reći da smo puno napravili, pokazalo se vrlo uspješnim. Svi smo zadovoljni – i ja kao učiteljica, i učenici, i njihovi roditelji a i naša škola.

Snimio M. Posavec.

Učiteljica Pošta kaže da je dodatni motiv iznimno dobar odaziv roditelja, koji žele drugačiji pristup i poticati svoju djecu. A i sama djeca uvijek su za akciju:

— Djeca “grizu”, stalno te tjeraju naprijed sa svojim idejama, jednostavno – oni su pokretač meni i ja njima. Ta je suradnja divna, što se vidi i po rezultatima koje svi zajedno postižemo.

zatvori