Subota, 27. travnja 2024.

Udruga antifašista i antifašističkih boraca želi obnoviti spomenik Izvidnica

Članovi Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Koprivnice okupili su se na redovnoj godišnjoj skupštini u Domu za stare i nemoćne na koprivničkom Lenišću.

Udruga broji osamdesetak članova. To je nešto manje nego lani jer je dio članova osnovao svoju udrugu u Sokolovcu. Osim toga, šestero članova je preminulo pa je došlo do prirodnog smanjenja broja članova.

Koprivnička udruga pokriva područje koprivničke, ali i đurđevačke Podravine, a uz očuvanje tekovina antifašizma kao civilizacijskih dosega, angažirani su na obilježavanju spomenika antifašističke borbe iz narodno-oslobodilačkog rata. Posebno su angažirani i na obilježavanjima važnih datuma vezanih uz Danicu, prvi koncentracijski logor u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Izvor: koprivnica.hr

U antifašističkoj udruzi računaju da će im za ovogodišnje aktivnosti trebati oko 25.000 kuna, no nisu sigurni da će to i ostvariti. Cilj im je obnoviti spomenik Izvidnica. Riječ je o, kako ga građani zovu, partizanu koji držeći pušku kleči na jednom koljenu. Izmješten iz centra Koprivnice već je godinama na Danici, gdje – kako kaže Zvonimir Zagrajski Zizo, leži u travi:

– Neka stoji tamo gdje je, ali treba ga obnoviti. Spomen ploče ubetonirane u spomenik treba izvaditi, očistiti i pospremiti u muzej. To je naša povijest. Nju ne možemo mijenjati, iako je bilo pokušaja da ju se negira. Ona je odživljena i nepromjenjiva!

Na upit za što se zalažu antifašisti, Zagrajski je iznio svoje motive:

Izvor: koprivnica.hr

– Ja samo rođen 1950. godine. Nisam dakle bio u Drugom svjetskom ratu, ali sam u Domovinskom dao doprinos koliki sam mogao. Pokušavam spriječiti bilo kakav oblik izrabljivanja i potlačivanja ljudi, bez obzira radi li se o nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Ne zaboravimo, fašizam nije ostao u četrdesetim godinama. Fašizam je na određeni način prisutan i danas. Za mene je fašizam i to kad se radi o velikoj eksploataciji radnika od strane poslodavaca. S tih osnova sam se pridružio antifašističkoj udruzi. Jasno da više nema motiva iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, iako danas ne možemo sa sigurnošću tvrditi zbog čega su se naši ljudi, osim borbe za goli život, pridružili antifašističkoj borbi. No moramo biti sretni što smo, na temelju njihovih poteza, postali sastavnim dijelom antifašističke koalicije u Europi i svijetu. Toga moramo biti svjesni. Europa je u svojoj osnovi antifašistička i ne smijemo prihvatiti pokušaje da se to umanji i promijeni. Moramo biti svjesni da postoje pokušaji da se stvarna povijest promijeni, da se oni koji su izgubili predstavljaju pobjednicima. Ne može to tako!

Uz spomen obilježje na Danici, koprivnički antifašisti obilaze i druge spomenike u našem kraju poput onog narodnom heroju Milivoju Marijanu u Javorovcu, potom u Jagnjedovcu, Sokolovcu, Lepavini, Hlebinama, Koprivničkim Bregima, te u potkalničkim selima poput Malog Poganca, no odlaze i u Jasenovac te u druga mjesta važna za hrvatski antifašizam.

Ispred Grada Koprivnice redovnoj godišnjoj skupštini prisustvovao je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, a ispred Županije zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

zatvori