Petak, 26. travnja 2024.

STIŽE VAL HLADNOĆE Pripremite se na temperature i do -20 stupnjeva

Od nedjelje i osobito sredinom sljedećeg tjedna temperature će značajno pasti. Vrlo je lako moguće da će pojedina mjesta u Podravini doći i do -20, pa možda i manje stupnjeva. Taj će val hladnoće potrajati nekoliko dana, a nakon njega nam slijedi naglo zatopljenje.

Obilnijeg snijega ne bi trebalo biti, eventualno nešto malo tu i tamo, čini se ponajviše oko utorka. No, zimske atmosfere zahvaljujući niskim temperaturama zaista neće nedostajati.

Subota će biti većinom oblačna i hladna, ali i dalje razmjerno topla u odnosu na dane koji slijede. Puhat će lagan sjeveroistočni vjetar, a temperatura će se uglavnom vrzmati oko nule. Potkraj dana možda se malo i razvedri.

Nedjelja bi nam mogla donijeti prve ozbiljnije minuse, osobito ako barem dio noći sa subote bude vedar. U tom slučaju ujutro bismo mogli mjeriti temperature i do -8, a danju tako negdje oko -4, -5 stupnjeva. I dalje će biti pretežno oblačno i puhat će sjeveroistočnjak.

Od ponedjeljka počinje onaj pravi val hladnoće o kojemu ste sigurno već čitali u medijima. Jutarnje temperature lako bi mogle pasti do -12 ili -13, pa i niže, a i danju ćemo ostati u propisnom minusu i to uz umjeren do pojačan sjeveroistočnjak koji će biti zaslužan za dojam prave ledene zime. Navečer i u noći na utorak moguće je malo snijega.

Vrlo hladno vrijeme nastavlja se i u utorak, a kao što smo već rekli, može pasti i malo snijega. No, najveća hladnoća čeka nas u srijedu i četvrtak. Najniže noćne temperature tada mogu doći i do -20 stupnjeva. Brr! A toplo neće biti ni danju; iako, u usporedbi s -20, -8 ili -6 zvuči sasvim ugodno.

Još nešto oborina moguće je tamo negdje krajem četvrtka i u petak koji će još biti hladan, ali ipak ne toliko kao prethodni dani. Doduše, te bi oborine mogle biti riskantne: budući da će u višim slojevima počesti pristizati topliji zrak, postojat će opasnost od ledene kiše.

A onda, za vikend, čini se da nam dolazi naglo zatopljenje – u svega dva dana mogli bismo skočiti s -20 na +7, pa onda i +10. No, to je još daleko i vidjet ćemo kako će se situacija razvijati.

Inače, Državni hidrometeorološki zavod kao najnižu službeno izmjerenu temperaturu u Koprivnici navodi -26,1°C izmjerenu 16. veljače 1956. No, Milan Sijerković u svojoj knjizi “Koprivnica: uzbudljiva vremenska pozornica” navodi i jedan stariji podatak, -28°C od 11. veljače zloglasne zime 1929. godine. Te rekorde ovaj nadolazeći val hladnoće neće ugroziti, ali – toplo se obucite jer bit će zaista hladno.

zatvori