Nedjelja, 1. rujna 2024.

STIŽE SNIJEG Pred nama je dinamična promjena vremena koja će nas vratiti u zimu

Neka vas današnje sunce i toplina ne zavaraju. U petak i subotu, najavljuju prognostičari, stiže nam intenzivna promjena vremena koja će nam donijeti prvo kišu, potom i snijeg.

Jasan znak nadolazećeg poremećaja je današnji jugozapadni vjetar. Do kraja četvrtka bit će toplo, vjetrovito i promjenjivo oblačno uz sve više naoblake prema kraju dana.

Petak će biti oblačan uz povremenu kišu, mjestimice i obilniju, odnosno u obliku pljuskova. Prvu rundu očekujemo u noćnim ili jutarnjim satima, drugu prema kraju dana. No, kiša može padati bilo kada. Vrijedi spomenuti da će zbog burnih procesa u atmosferi mjestimice u kontinentalnoj Hrvatskoj biti i grmljavine. Zapuhat će sjeverni vjetar, a temperatura će pasti ispod 5 stupnjeva. Bit će to granične vrijednosti za padanje snijega, stoga tijekom petka većinom treba računati na kišu ili eventualno susnježicu, s tim da valja napomenuti da snijega možete biti i ranije tijekom dana jer je temperatura manje bitna kad su oborine intenzivne. Tada padaju one velike mokre “krpe”.

Izvor: meteo.hr

No, prema kraju dana i u noći na subotu s dodatnim padom temperature oborine bi trebale u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske prijeći u snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača. Nove oborine moguće su tijekom jutra i dana i one bi trebale biti gotovo u cijelosti u obliku snijega. Pa ipak, prognoze su s razlogom suzdržane jer bi o intenzitetu i vrsti oborina doslovno mogli odlučivati kilometri i decimale Celzijevih stupnjeva. Sve će to biti praćeno sjevernim vjetrom i temperaturom oko nule ili mrvicu iznad.

Vrijeme će se u nedjelju stabilizirati, ali bit će i dalje hladno. Štoviše, tijekom sljedećeg tjedna bit ćemo u pravom zimskom načinu s niskim temperaturama, većinom oblačnim nebom i povremenim oborinama od kojih bi većina trebala biti u obliku snijega.

zatvori