Petak, 26. travnja 2024.

Skupština odbila prijedlog SDP-a i laburista za izgradnju centra za voće i povrće, Koren poručio: Već radimo na tome

Većina u Skupštini Koprivničko-križevačke županije nije prihvatila prijedlog SDP-a i Hrvatskih laburista za pokretanje inicijative za izgradnju Gospodarskog centra za promet voćem i povrćem.

Predsjednik njihova zajedničkog kluba, SDP-ov Željko Vugrinec, pojasnio je da im je namjera pomoći poljoprivrednicima u kvalitetnijem plasmanu njihovih proizvoda na tržište te stimulirati razvoj i povećanje proizvodnje u našoj županiji:

— Prihvaćanjem ove inicijative napravili bismo veliki korak prema revitalizaciji ruralnih dijelova naše županije. Smatramo da samo takvim inicijativama i okrupnjavanjem malih poljoprivrednika naše županije možemo zaustaviti iseljavanje i odumiranje našeg sela. Na sjednici Odbora za poljoprivredu rasprava je trajala više od sat i pol, nije se moglo naći ništa drugo za neprihvaćanje inicijative, osim toga da je projekt nedovoljno pripremljen i osim toga da nosi predznak SDP-a i Hrvatskih laburista. Kako bismo odmah na početku tome stali na kraj, rekao bih da je ovo samo inicijativa kojom želimo dobiti većinu u Županijskoj skupštini. Sigurni smo da u suradnji svih članova Županijske skupštine možemo zajedno i kvalitetno pripremiti početak projekta koji bi se realizirao, prema našoj skromnoj procjeni, ne prije 2021. godine.

Željko Vugrinec. Snimio Marko Posavec.

Nezavisni Željko Lacković prijedlog je ocijenio “floskulom od papira” te predložio da se povedu za đurđevačkim primjerom:

— Prvo morate okupiti proizvođače i osnovati klastere ili proizvođačke organizacije. To smo mi u Đurđevcu napravili. Imamo klaster pčelara s velikim brojem članova, osigurali smo im uvjete u najam. Isto tako imamo i klaster vinara. U našoj županiji je 16 ili 18 registriranih registriranih prozvođača vina, a 12 ih je s područja grada Đurđevca. Mi se znamo i registrirati i proizvesti dobro vino.

Željko Lacković. Snimio Marko Posavec.

Da predloženi projekt ima smisla, smatra HSS-ov Branko Mesarov. Za primjer je istakao, kako je rekao uspješan projekt hladnjače sa sortirnicom u Velikoj Gorici čiji je 80-postotni vlasnik Zagrebačka županija. No, njegov stranački kolega Zlatko Makar, koji se bavio povrtlarstvom prije 30 godina, nije optimističan:

— Na žalost, ljudi, budite sigurni, kasno je. Za sve je kasno. Za koju godinu neće nam biti potrebni ni udruživanje ni klasteri. Doći će jaki, veliki i oni će obrađivati ovu zemlju, a naši potomci će raditi za njega i služiti mu.

SDP-ova Marija Vukobratović upitnim drži podatak o 270 proizvođača voća. Prema nekim izvorima, kaže, trenutno ih aktivnih nema niti 100. Laburist Siniša Kavgić ističe da je smisao Županijske skupštine predlagati projekte, a u ovom slučaju to i rade, dodavši:

— Mi ćemo kad-tad doći do ovoga, ili uopće nećemo imati voćare i povrtlare.

A SDP-ovac Ivan Sabolić smatra da bi ovakav centar bio više nego dobrodošao. Organizirao bi male proizvođače, pomogao velikim kompanijama u nabavci kvalitetne sirovine, ali i pridonio razvoju poljoprivrede:

— Uloga centra nije da bude samo otkupna stanica već bi imao i savjetničku ulogu. Educirao bi proizvođače što proizvoditi, što je aktualno, što proizvoditi za tržište, usmjeravao bi ih prema profitabilnijim kulturama od trenutno aktualnih – pšenice, kukuruza i uljane repice.

Snimio Marko Posavec.

Inicijativa SDP-a i laburista nema iskrene nego političke namjere, ocijenio je župan Darko Koren. Inicijativu da se poljoprivredni proizvođači na bilo koji način udruže, svi podržavaju. Stoga je i dio Korenovog izbornog programa, podsjetio je, ideja o formiranju tri distributivna centra, svojevrsna agroinkubatora. No, ideja je prezentirana na krivi način i gotovo ju je nemoguće tako realizirati, a županijska izvršna vlast na tome radi već neko vrijeme:

— Vjerojatno niste znali, no na ovoj ideji se već nekoliko mjeseci radi. U jednoj obližnjoj općini postoje određeni kapaciteti koji se planiraju koristiti za distributivni centar s hladioničkim kapacitetima. Bio bi to svojevrstan projekt javno-privatnog partnerstva. Uključen bi bio privatni partner, javni sektor – Općina i Županija, ako se odlučimo na to, bili bi simbolično prisutni. Veliki partner bila bi Podravka. Taj projekt postoji, ne morate brinuti. Vaš prijedlog nećemo podržati jer ga smatramo apsolutno nedorađenim i neprovedivim na ovakav način. No, vjerujte mi, na tome radimo i to će zaživjeti u vrlo kratkom vremenu.

Riječ je, doznajemo, o Općini Virje. Projekt svojevrsnog skladišno-distributivnog centra za poljoprivredne proizvode odgovorni planiraju realizirati na području bivšeg Voćeprodukta. Riječ je o ograđenom kompleksu uređenog poljoprivrednog zemljišta s rashladnim skladišnim kapacitetima te upravnim zgradama. Prostor je, nakon privatizacije, u većinskom talijanskom vlašništvu, dok četvrtinu vlasništva ima investitor iz Zagreba.
U posljednje vrijeme priča se da Podravka upravo tu lokaciju vidi kao odlično mjesto za širenje nove poljoprivredne kooperative.

Inače, župan Koren posebno je pohvalio aktivnosti Podravke koja je, kako je rekao, posljednjih mjeseci učinila više za razvoj poljoprivrede od onih koji su, prije ove Uprave, milijune ulagali u razvoj poslovanja u Keniji, Kini i Dubaiju. To je sigurno u velikoj mjeri pridonijelo razvoju poljoprivredne proizvodnje u ovoj županiji, zaključio je Koren, dodavši: “Ono što je Podravka učinila samo proteklih mjeseci za ovdašnju poljoprivredu, apsolutno je nemjerljivo.”

zatvori