Petak, 26. travnja 2024.

PROMETNICI UPOZORAVAJU: Prijelazi su još neispravni, a HŽ Infrastruktura smanjuje broj radnika koji brinu o sigurnosti

Priča o neispravnim uređajima na željezničko-cestovnim prijelazima u Koprivnici i okolici danas je dobila nastavak. U svjetlu jučerašnje tragedije kod Duge Rese, gdje je u naletu vlaka poginuo mladi par, prometnici vlakova i drugi radnici iz Područne radne jedinice sjever okupili su se u Koprivnici kako bi upozorili na to da, kako kažu, HŽ Infrastruktura svjesno ugrožava sigurnost u željezničkom prometu.

Primjer za to su im upravo koprivnički prijelazi, kako je pojasnio zamjenik predsjednika Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić:

— Na ovom području, na dionici Koprivnica – Gyekenyes dugoj 13 kilometara, postoje tri željezničko-cestovna prijelaza koja su već 14 mjeseci u stanju kvara, odnosno neosigurani, i na kojima sigurnost ovisi isključivo o radnicima koji rade u ovoj zgradi i na ovom kolodvoru.

A tih je radnika, kaže Grbešić, već sada premalo. Nedostaje ih preko 40, a HŽ Infrastruktura s prvim danom ožujka najavljuje nova spajanja radnih mjesta. Za to vrijeme, situacija u prometu postaje sve opasnija.

— Zamislite situaciju da nakon 14 mjeseci svi vozači staju na prijelazu, gledaju kako se rampa spušta, vlak stane pa krene. Što će se dogoditi jednoga dana kad vlak ne bude stao?

>> VIDEO Zašto se rampe ne spuštaju? Sindikat prometnika: To je sablažnjiva priča o sigurnosti

Prema internim pravilnicima HŽ Infrastrukture, kvar na željezničko-cestovnom prijelazu na magistralnoj pruzi mora biti otklonjen u roku od tri sata. Prošlo je već 14 mjeseci, kaže Grbešić, a nitko nije potpisao da su uređaji na tim prijelazima ispravni.

— Da tragedija bude veća, na toj je dionici 2015. godine rađen kapitalni remont, a niti godinu dana nakon toga prijelazi su isključeni iz signalno-sigurnosnog uređaja zbog toga što su nepouzdani i smatraju se neosiguranima. Za to, koliko je nama poznato, nitko nije odgovarao.

Najavljenim spajanjem radnih mjesta najviše bi bili pogođeni izvršni radnici, dakle oni koji, kaže Grbešić, izravno brinu za sigurnost prometa. Sindikati i radničko vijeće tome su se usprotivili, koprivnički i varaždinski prometnici potpisali su zajedničku izjavu, no predstavnika poslodavca na današnjem skupu nije bilo. U pitanju je oko 60 radnih mjesta.

— Kad smo imali 3400 radnika imali smo direktora poslova. Kad smo pali na 3000 dobili smo zamjenika uz direktora. Sad kad smo na 2500 imamo direktora, zamjenika direktora i pomoćnika direktora. Sve to dokazuje da je HŽ Infrastruktura isključivo poligon za uhljebljavanje podobnih kadrova i da se o tome ne vodi briga. Struka je potpuno ugušena.

Što se tiče koprivničkih prijelaza, oni će, po svemu sudeći, do daljnjega ostati neosigurani. To znači da će vlakovi i dalje stajati pred njima, dati zvučni signal i potom polako krenuti dalje. A za proces obavještavanja strojovođa bit će zaduženi upravo radnici čiji broj HŽ Infrastruktura smanjuje, zaključio je Grbešić.

zatvori