Subota, 27. travnja 2024.

NISTE PLATILI POREZ NA VOZILO? Ovo bi vas moglo zanimati

Koprivničko-križevačka županija potražuje od građana više od 800 tisuća kuna na ime dugovanja za porez na cestovna motorna vozila do kraja 2011. godine.

Naime, budući da je izmjenom Zakona o naplati poreza za cestovna motorna vozila izmijenjen način naplate – Županija više ne naplaćuje porez direktno već su vlasnici dužni prilikom registracije vozila u centrima za tehnički pregled platiti navedeni porez – u Županijskoj upravi uvidjeli su problem naplate starih dugova.

— Da bismo naše građane riješili tih obveza, ali i da bismo im olakšali, pokrenuli smo postupak u skladu sa zakonom i poslali obavijest da plate dugove. To se ponajprije odnosi na dugove nastale do 31. prosinca 2011. godine — rekao je Dravi.info pročelnik za financije Darko Masnec.

Kad kaže “olakšati”, pročelnik Masnec misli na otpis kamata i deblokadu za one koji su u blokadi ako plate samo glavnicu.

— Ako plate osnovni dug i dostave dokaz o plaćanju nećemo ih teretiti. Često puta u tim starim dugovima kamate su višestruko veće od glavnice — pojašnjava.

Stoga bi Županija od prvotnih 860 tisuća kuna u blagajnu trebala pospremiti nešto manje od 400 tisuća.

Kako bi regulirali svoja dugovanja dužnici se mogu javiti u Županiju do 15. ožujka, a doznajemo i da je odaziv dužnika do sada dosta dobar.

Nakon što se riješe dugovanja nastala u periodu do kraja 2011. godine, po istom modelu bit će pozvani i ostali dužnici, a oni koji se neće odazvati pozivu izlažu se riziku da će se njihovi dugovi naplatiti na prisilno zakonit način, ističu iz Županije.

Zanima li vas pak koliko ćete morati platiti poreza prilikom registracije svog vozila, najbolje je da se o tome unaprijed informirate.

Inače, porez na cestovna motorna vozila jedan je od poreznih prihoda Županije i koristi se za financijske rashode i poslovanje Županije bez stroge namjene. Prihod se koristi za održavanje nerazvrstanih i lokalnih cesta u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, a namjenska sredstva za održavanje cesta ima Županijska uprava za ceste koja je i zadužena za njihovo održavanje.

zatvori