Četvrtak, 2. svibnja 2024.

LEDENO JUTRO U KOPRIVNICI Probudili smo se na -13, a bit će još hladnije

Bližimo se vrhuncu vala hladnoće koji je ovog tjedna zahvatio velik dio Europe, pa i našu Podravinu. Temperature su jutros potonule dobrano ispod nule, a sutrašnje će jutro biti još i hladnije.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Koprivnici je jutros u 7 sati izmjereno -12,8 Celzijevih stupnjeva. Automatska meteorološka stanica na vodocrpilištu Ivanščak izmjerila je i manje: -13,7°C u 7 sati i 10 minuta, no taj se podatak smatra neslužbenim. U svakom slučaju, za nama je najhladnije jutro ove zime i ovaj će dan u statistici biti zabilježen kao ledeni, kako zovemo dan s minimalnom temperaturom ispod –10°C.

Ostatak dana trebao bi biti djelomično sunčan uz najvišu temperaturu do nekih –5°C, no zahvaljujući Suncu i činjenici da je prestao puhati onaj ledeni sjeverac osjet ugode bit će ipak povoljniji. Ipak, sutrašnje jutro, prvo u klimatološkom proljeću*, bit će još hladnije: prognoziraju se minimalne temperature između –15 i –20 stupnjeva.

* U klimatologiji, počeci godišnjih doba ne računaju se po solsticijima i ekvinocijima već po početku i kraju mjeseca. Zima tako traje od 1. prosinca do 28. veljače, a proljeće od 1. ožujka do 31. svibnja.

zatvori