Petak, 26. travnja 2024.

KORAK BLIŽE DO CILJA Osobe s invaliditetom tjesteninu od koprive počet će proizvoditi do kraja godine

Četrdesetak sudionika odazvalo se radionici o umrežavanju dionika u socijalnom poduzetništvu, što ju je u Koprivnici organizirala Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra Grada Koprivnice.

Radionica je održana u sklopu priprema za realizaciju projekta Koprivita, socijalnog poduzetništva u sklopu kojega će Udruga Bolje sutra organizirati proizvodnju tjestenine s koprivom. Sudionici su naučili što je socijalno poduzetništvo, te što ga razlikuje od privatnog te su doznali i da se socijalno poduzetništvo uglavnom javlja u vrijeme kriza, rekla nam je predsjednica Marija Mraz:

– Naučili smo da socijalno poduzetništvo može odgovoriti na neke potrebe u zajednici, riješiti neki problem i da se profit koji se stvara u takvom poduzeću, reinvestira. Dakle, sva stvorena dobit koristi se za otvaranje novih radnih mjesta, za poboljšanje uvjeta rada i možda neki novi proizvod koji ćemo osmisliti u budućnosti.

Ovih dana došlo je do preokreta u projektu Koprivite. Grad je umjesto Peveca ponudio drugi, i prema procjeni Marije Mraz puno bolji prostor u Kampusu. Riječ je, kaže, o objektu bivše vojne kuhinje, u kojoj ne treba mnogo zahvata da bi se prostor priveo svrsi – proizvodnji tjestenine. Predsjednica Mraz vjeruje da će do kraja ove godine uspjeti pokrenuti i zaokružiti projekt s proizvodnjom, pakiranjem i prodajom tjestenine.

U Kopriviti će za početak raditi dvije osobe s invaliditetom te jedan tehnolog i voditelj poduzeća. U Udruzi bolje sutra su uvjereni da će, kao i slični primjeri u okruženju, i ovo socijalno poduzeće rasti.

zatvori