Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: DANAS SE NOSE RUŽIČASTE MAJICE ‘U Obrtničkoj školi uhvatili smo se u koštac s vršnjačkim nasiljem’

Koprivnička Obrtnička škola i ove se godine priključila obilježavanju Dana ružičastih majica.

Učenicima je u jutarnjoj smjeni predavanje o mržnji, vršnjačkom nasilju i nasilju na internetu održala policijska službenica Policijske uprave koprivničko-križevačke Maja Gregurović, a u hodniku škole postavljeni su boksačka vreća i bubnjevi kao neke od mogućnosti prevladavanja stresa i frustracija. U poslijepodnevnoj smjeni učenici prvih razreda gledat će film Oblak redatelja Miroslava Sikavice.

– Obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja već treću godinu za redom i to ponajviše zbog toga jer se veliki broj učenika oko njega želi angažirati. Učenici na hodniku spremno pokazuju vještine na boksačkoj vreći i bubnjevima, a učenik Matija Kolarić dizajnirao je majice koje danas nosimo. Na taj način potičemo koheziju među učenicima i riječ je o blagodatima koje su teško mjerljive, ali idu u prilog prevenciji vršnjačkog nasilja – rekao nam je stručni suradnik u Obrtničkoj školi Bruno Antolić.

Snimila Nela Carek.

Problem vršnjačkog nasilja ne može se ignorirati i koprivnička Obrtnička škola kontinuirano pokazuje da je spremna uhvatiti se s njim u koštac, kaže Antolić:

– Usudio bih se reći da radimo korak naprijed jer iduće ćemo godine upisati poseban razred učenika s poremećajima u ponašanju. Isto tako, naša Humanitarna udruga Šegrtsko srce u suradnji s Centrom za socijalnu skrb provodi projekt “Druga šansa” u kojemu maloljetni počinitelji kaznenih djela obavljaju posebnu obavezu rada u humanitarnim organizacijama. Pokazujemo da smo spremni, između ostaloga, ući u srž problema, radimo sa samim nasilnikom i potencijalnim nasilnikom.

Prevenciji vršnjačkog nasilja zasigurno pridonose i oni koji su ga osjetili na vlastitoj koži i koji o tome otvoreno progovaraju. A i takvih učenika ima. Učenika koji su se već u osnovnoj školi susreli s nasilnicima zbog kojih im djetinjstvo nije bilo onakvo kakvog zaslužuju i koji su smogli snagu podijeliti svoje osjećaje s prijateljima, ne bi li poslali poruku da žrtve vršnjačkog nasilja nisu same i da se razgovorom s obitelji ili pedagozima to može promijeniti.

 

zatvori