Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Neposrednošću i duhovitošću Kristian Novak oduševio gimnazijalce

Kristian Novak, jedan od najosebujnijih suvremenih hrvatskih prozaista, gostovao je u Gimnaziji “Fran Galović”.

Njegovi višestruko nagrađivani romani “Črna mati zemla” i “Ciganin, ali najljepši” od prošle se godine mogu pogledati na sceni Zagrebačkog kazališta mladih odnosno Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, što nedvojbeno potvrđuje veliku Novakovu popularnost i aktualnost tema o kojima progovara.

S gostom su razgovarale učenice 3. b razreda Emilija Sinjeri i Lana Varga. Nakon Emilijina pozdravnog govora Lana je predstavila pisca, a zatim su nastavile s pitanjima. U idućih sat vremena raspravljalo se o predstavama, filmskoj adaptaciji romana “Črna mati zemla”, književnoj kritici, međimurskom dijalektu i još mnogočemu.

Susret je trajao sat vremena i održao se u multimedijskoj učionici pred dvjestotinjak zainteresiranih posjetitelja.

– Književni susret nadmašio je sva moja očekivanja. Dojmovi koje sam stekla o autoru čitajući knjigu “Ciganin , ali najljepši” samo su se višestruko potvrdili. Čak sam dobila i autogram na svoju novu kopiju “Ciganina”! Bio je to jedan od najboljih sati hrvatskog jezika u ove četiri godine i bilo bi mi veoma drago da su književni susreti poput ovog češći – rekla je nakon susreta s književnikom učenica 4.b razreda Petra Balija.

– Današnji književni susret bio je prekrasan, zabavniji nego što sam mogla i zamisliti. Drago mi je što sam imala mogućnost upoznati Kristiana Novaka – kazala je pak Sara Tetec, učenica 1.c razreda.

Tekst: Emilija Sinjeri, 3.b za FRANzine

zatvori