Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO: BURNO NA SKUPŠTINI Oporba poručila Korenu: Želite nas totalno zgaziti i poraziti

Skupština Koprivničko-križevačke županije ispunila je zakonsku dužnost i usvojila je izmjene Statuta Županije.

Posljedica je to donošenja izmjena Zakona o područnoj i regionalnoj samoupravi, pojasnila je pročelnica Marina Horvat Pavlic. Iz istog razloga predložena je i izmjena Poslovnika o radu Županijske skupštine, u koju su ugrađene i izmjene procesa, no upravo je ta izazvala žustru raspravu.

Marina Horvat Pavlic. Snimio Marko Posavec.

Oporba naime smatra da je predlagatelj, župan Darko Koren, ograničavanjem količine rasprave i mogućnosti predlaganja amandmana i dopuna dnevnog reda uzeo oporbi sve alate za djelovanje. Stoga je Siniša Kavgić ispred kluba SDP-a i Hrvatskih laburista podnio nekoliko amandmana. Prva dva se odnose na uključivost i inkluziju osoba s invaliditetom, a preostalima, kako je rekao Kavgić, žele sačuvati načelo demokratskih procesa u Županijskoj skupštini.

Tako je ponovljen zahtjev da se točka pitanja i prijedloga sa zadnje uvrsti na mjesto prve točke dnevnog reda sjednica Županijske skupštine, te da se ne mijenjaju odredbe o trajanju rasprava i dopuna dnevnog reda i podnošenja amandmana na samoj sjednici.

— To sve skupa nije toliko dramatično — uzvratio je župan Koren, pojasnivši da prva dva amandmana prihvaća uz neke tehničke preinake, te je najavio osnivanje Savjeta za osobe s invaliditetom, po uzoru na županijski Savjet za umirovljenike.

Snimio Marko Posavec.

Iako je zadovoljan što su prihvaćena barem dva amandmana, Kavgić se ne može pomiriti s činjenicom da se novim odredbama Pravilnika oporba ograničava u djelovanju:

— Dao Bog da vi došli jednom u naše cipele, pa ćete vidjeti kako ćete raditi. Daje se pravo jednom čovjeku, županu, mijenjati prijedloge tijekom rasprave. A on nije član predstavničkog tijela. Poslovnikom se određuje da županova mora biti zadnja. Mislim da to nije u redu!

SDP-ov Željko Vugrinec je pak u maniri oporbenog političara podnio amandman kojim predlaže da se Poslovniku doda Članak 186. koji glasi:

“Zabranjuje se dopuna ili izmjena odluke na sjednici Županijske skupštine koja otvara raspravu o odnosu Mladen Jozinović i Darko Koren. Ujedno se zabranjuje postavljanje pitanja županu Darku Korenu koje na bilo koji način omogućava raspravu o odnosu s Mladenom Jozinovićem.”

Željko Vugrinec. Snimio Marko Posavec.

Župan Koren glatko je odbio Vugrinčev amandman te obrazložio da je podnošenje amandmana i prijedloga odluka 48 sati prije sjednice izraz odgovornog ponašanja, osobito ako se prijedlogom očekuje značajnija financijska intervencija u proračunu.

No, Kavgić smatra da izmjena poslovnika ima političku pozadinu te je uzvratio županu Korenu: — Vi niste poslovnik mijenjali iz čista mira. On određuje naše međusobne odnose. Vi nas želite totalno zgaziti i poraziti, što ste najavljivali više puta.

Izmjenama Poslovnika nije zadovoljan ni Dejan Kutičić iz Živog zida:

— Izmjene koje ste predložili su same gluposti! Građani ove županije bježe pred vama i politikom koju provodite vi i vaš koalicijski partner. Iz ove županije je otišlo 900 ljudi, a mi ovdje brojimo minute!

Snimio Marko Posavec.

SDP-ov Ivan Sabolić uputio je apel da se Poslovnikom omogući podnošenje amandmana, pri čemu može prihvatiti da se oni, uvjetno rečeno veći, koji zadiru u proračun, podnose 48 sati prije sjednice. — Novim odredbama Pravilnika uništit ćemo parlamentarnu demokraciju u koju se svi kunemo — ocijenio je Sabolić.

Konstruktivnu Sabolićevu raspravu župan Koren može prihvatiti, no kaže da je nemoguće ocijeniti što je “veliki”, a što “mali” amandman.

Amandmani SDP-a i laburista dobili su potporu samo također oporbenog HSS-a pa naravno nisu prošli, na što je Kavgić županu Korenu rekao:

— Imali ste ciljanu namjeru zašto mijenjati poslovnik. Ovo što radite, radite namjerno, podlo i iz osvete.

Snimio Marko Posavec.

Pročišćeni tekst Poslovnika Županijske skupštine bit će gotov za 60 dana, najavila je pročelnica Horvat Pavlic. No, u najkraćim crtama, rasprava za člana Skupštine ograničava se na pet minuta, a u replikama po dvije minute. Također je ograničen i broj replika na dvije.

Zašto su izmjene Pravilnika Županijske skupštine dobile potporu HSU-a, doznali smo od Željka Pintara, predsjednika Skupštine.

— Mislim da je taj prijedlog na dobrom tragu. Nismo rekli da ćemo smanjiti vrijeme rasprave članova Županijske skupštine, već smo stavili okvire kako bi to bilo kao u Saboru. S obzirom na to da se govornica koristi bez ograničenja, možete replicirati svaki puta po tri minute, želimo postići da rasprava bude ozbiljna, a ne da se pretvori u dijalog dvoje ljudi. Ovako će čitava Županijska skupština imati prilike sudjelovati u raspravi.

Snimio Marko Posavec.

Potporu izmjenama koje je predložio župan Darko Koren dali su i nezavisni iz kluba Željko Lacković – nezavisne liste. U njihovo ime, sam Željko Lacković je, koristeći pritom i iskustvo saborskog zastupnika, rekao da su izmjene potrebne iz čisto praktičnih razloga:

— Dosadašnje sjednice Županijske skupštine su preduge! Mislim da nijednu nisam izdržao do kraja. Tu se vodi rasprava koja se ne bi uopće trebala voditi. Vrijeme za raspravu nekih točaka je predugačko. Mislim da bi i župan trebao voditi računa da se sjednice Županijske skupštine sazivaju češće s manjim brojem točaka ili da se skrati vrijeme rasprave. Time nitko neće biti posebno pogođen, Jednostavno će se regulirati pravila da se, kad se razvije rasprava, riječ ne uzima višestruko i da to ne traje dugo. To naravno ne bi trebalo važiti za važne točke poput proračuna. Mnogo je točaka u kojima se sve može reći u tri ili pet minuta.

No i sam vijećnik Lacković, poznat po tome da opetovano izlazi za govornicu, svjestan je da će se morati prilagoditi novim pravilima igre:

— Morat ću se prilagoditi, morat ću biti koncizan i reći sve što mislim u kraćem roku. Jer kad postoji ograničenje, ni ja neću biti u mogućnosti i potrebi da se javljam i repliciram, da odgovaram ako ni drugi neće imati mogućnosti prozivati. To je suština debate koja se vodi u Skupštini.

zatvori