Subota, 27. travnja 2024.

VEČERAS JE NOĆ MUZEJA Evo što sve možete razgledati u Koprivnici i okolici

Večeras se obilježava Noć muzeja u sklopu koje će i Koprivničanci moći besplatno razgledati nekoliko izložbi, dok će mališani moći sudjelovati na zanimljivoj radionici.

Podsjetimo, tema ovogodišnje noći muzeja je Muzeji i sport: brže, više, jače pa će koprivnički muzealci na nekoliko lokacija ispričati priče o povijesti i razvoju sporta u Koprivnici, rukometašicama zlatnog sjaja, interpretaciji igara u likovnoj umjetnosti te kulturi sporta kroz oblike društvenog stvaralaštva, a u manifestaciju se ove godine uključila i Podravka.

MUZEJ KOPRIVNICA

Osim stalnog postava, u koprivničkom Muzeju bit će postavljena izložba pod nazivom “Rukometašice zlatnog sjaja – Rukometni klub Podravka”.

— Izložba je koncipirana kroz dvije paralelne priče o višedesetljetnoj povijesti Rukometnog kluba Podravka. Jedan dio je muzeološka koncepcija koja o klubu priča kroz same predmete, dresove, pehare i najstarijih zapisnika i fotografija. Druga je priča kustosa Dražena Ernečića i to kroz fotografije Ive Čičina-Mašanskera, poznatog novinara i fotografa koji godina prati klub — najavila je muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec.
Izložba će biti otvorena u 18:15 sati.

GALERIJA KOPRIVNICA

U koprivničkoj Galeriji uz izložbu “Čudesni svijet nadnaravnih bića” u 18 sati počinju Vilinske igre. Djeca će na trenutak postati vile i vilenjaci te kroz umjetnost sudjelovati u igrama koje razvijaju natjecateljski duh, timski rad, ali i maštu.

Nakon Vilinskih igri, u 19 sati bit će proglašenje najboljih radova pristiglih na poziv za prikupljanje ‘naj naj usmene predaje’ koje će nagraditi autorice izložbe.

GALERIJA HLEBINE

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama bit će pak postavljena izložba “Nepoznato o poznatom – nove donacije u Zbirku naivne umjetnosti”. Izložba će predstaviti rjeđe viđena djela iz fundusa Zbirke naivne umjetnosti, s posebnim naglaskom na individualne donacije.

— Predstavit ćemo najbolja djela iz velikih donacije koje smo primili 2015. i 2016. godine. Jedna je doktora Hrvoja Neimarevića koji je Muzeju poklonio petstotinjak djela, a izložit ćemo dvadesetak najznačajnijih. Uz nju treba spomenuti i donaciju Branimira Makanca koja je skupljena u Koprivnici i okolici. Ona također sadrži šestotinjak radova, a izdvojit ćemo ih desetak — kaže ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin.

Otvorenje ove izložbe je također u 18 sati. Spomenimo i da je osiguran prijevoz autobusom do Hlebina koji polazi u 19 sati ispred Muzeja grada Koprivnice.

Vrijedno je spomenuti i da će svaki stoti posjetitelj dobiti nagradu, no i da će Noć muzeja u Koprivnici ove godine trajati nešto kraće. Naime, Muzej i koprivnička Galerija bit će otvoreni do ponoći, a hlebinska Galerija do 22 sata.

MUZEJ PREHRANE

U Noć muzeja u Koprivnici ove godine s posebnim sportskim programom uključila se i Podravka koja, zajedno s Belupom, pod svojom kapom ima devet sportskih klubova.

Velika izložba “Sportski duh Podravkaša” bit će otvorena u Podravkinom Muzeju Prehrane u Starogradskoj ulici u 20 sati. Svoja najveća postignuća predstavit će Rukometni klub Podravka, Nogometni klub Slaven Belupo, Hrvački klub Podravka, Karate klub Podravka Koprivnica, Stolnoteniski klub Podravka, Streljački športski klub Podravka, Šahovski športski klub Podravka, Športski kuglački klub Podravka i Športsko ribolovni klub Podravka.

Osim same izložbe, klubovi će prikazati i demonstracije svojih sportova te sve zainteresirane upoznati s njima i mogućnostima učlanjenja i treninga. Taj dio programa trajat će od 18 sati do ponoći.

zatvori