Nedjelja, 2. lipnja 2024.

U planu su vrijedne investicije u vodoopskrbu, ali trebat će motivirati ljude koji još uvijek koriste bunare da se priključe u mrežu

Planirane investicije u vodnokomunalnu infrastrukturu u Koprivničko-križevačkoj županiji bile su tema današnjeg susreta župana Darka Korena i njegovih suradnika, podravsko-prigorskih načelnika i gradonačelnika sa zamjenikom generalnog direktora Hrvatskih voda Davorom Vukmirićem.

Riječ je o investicijama vrijednima oko milijardu kuna, čiju realizaciju su Hrvatske vode spremne poduprijeti. No, pri tome je najvažnija inicijativa i spremnost ovdašnje lokalne zajednice. Rekao je to Davor Vukmirić te, nakon što su mu prezentirani lokalni projekti, iznio svoje dojmove:

— Ovakvu profesionalnost u pripremi ovog sastanka, na način i same prezentacije… Svi su se držali zadanih rokova, u kontekstu jednog uljuđenog razgovora koji nije uvijek i svuda baš takav, znači ako postoji županija u Hrvatskoj koja se može mjeriti s njemačkim, europskim standardima, onda je to Koprivničko-križevačka. Uvjeren sam da će upravo taj standard, takav pristup, to međusobno uvažavanje i poštivanje, taj angažman pomoći i da Hrvatske vode isto tako i uz, da tako kažem dodatni ekstra angažman pomognu da se ovakav pristup i dodatno nagradi kroz sve projekte koji su ovom području potrebni.

Izvor: kckzz.hr

A koliko se god odgovorni trudili omogućiti građanima priključak na vodoopskrbnu i odvodnu mrežu, činjenica je da svi žitelji naše županije još ne konzumiraju tu mogućnost. Osobito ju ne koriste oni koji imaju još uvijek aktivne vlastite bunare. Toga je itekako svjestan župan Darko Koren jer su priključenje, ali i potrošnja vode iz javnog vodoopskrbnog sustava jedan od preduvjeta za dobivanje europske financijske potpore za izgradnju infrastrukturnih projekata:

— Činjenica je da je to jedan od velikih problema, iako zakon regulira obvezu priključenja na komunalnu infrastrukturu tamo gdje ona postoji. Bitno je reći i da te norme koje su propisane oko korištenja, sigurno ćemo i zakonskom regulativom, ali i nekim mjerama poticaja motivirati da ta slika bude što bolja u skoro buduće vrijeme, da bude što više priključaka sa što većom potrošnjom jer to garantira povrat uloženog.

A na upit novinara, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, inače rođeni Koprivničanac Davor Vukmirić, odgovorio je da ne moramo strahovati jer Hrvatska raspolaže dostatnom količinom, ali i kvalitetom pitke vode.

Poručio je da s građanima treba razgovarati te im pojašnjavati zašto je važno da se priključe na javni vodoopskrbni sustav koji im osigurava korištenje zdravstveno ispravne pitke vode.

zatvori