Petak, 3. svibnja 2024.

TEŠKI DANI ZA OBITELJ BUGARIN Marijeta ponovno mora na operaciju, njezinom starijem bratu dijagnosticiran ASD

Pred Marijetom Bugarin, mladom 14-godišnjom Koprivničankom oboljeloj od Parry-rombergovog sindroma, još je jedna operacija.

Ovaj puta, riječ je o operaciji štitnjače. Kako doznajemo od njene majke, Valentine Smoljanović, Marijeta će dvije godine nakon operacije u Sjedinjenim Američkim Državama, najvjerojatnije na novu operaciju u jednu od zagrebačkih klinika.

Koliko je situacija sa štitnjačom ozbiljna, pokazat će pretrage koje će obaviti sutra u Zagrebu. I dok Parry-romberg trenutno miruje, to se ne može reći za njenu štitnjaču. Ima hipotirozu i Hashimotov sindrom, a jedan čvorić – kako je pokazala citološka obrada krajem lanjskog studenog, se pretvorio u vjerojatno benignu izraslinu poznatu kao Hürthleov tumor.

Marijetu tako sutra očekuje magnetska rezonanca, tilt test, ali i pretrage kod dermatologa koji će utvrditi kakva je situacija s njenim licem i Parry-rombergovim sindromom. Potom će uslijediti i konkretni dogovor s operaterom o operaciji štitnjače.

Podsjetimo, Marijeta je 2015. godine u Sjedinjenim Američkim Državama podvrgnuta operaciji zbog Parry-rombergovovog sindroma. Njome je, kako je rekla Marijetina majka, kupljeno – uvjetno rečeno, nekoliko godina mira. Zahvat konačne rekonstrukcije lica moguć je tek kad završi s rastom.

A u Marijetinu obitelj u proteklih je mjesec dana stigla još jedna neočekivana dijagnoza.

Naime, Marijetin 11 mjeseci stariji brat, 15-godišnji Patrik, nenadano je završio u bolnici nakon čega je dobio potvrdu dijagnoze ASD. Pojednostavljeno rečeno, ima rupu na srcu, između lijeve i desne pretklijetke. Njemu slijede pretrage u Zagrebu, nakon kojih će se utvrditi kakvom će operativnom zahvatu biti podvrgnut.

To za obitelj znači neplanirane česte odlaske u Zagreb. Na upit trebaju li kakvu pomoć, majka Valentina Smoljanović je odgovorila:

– Ja bih najradije rekla da ne treba. No s obzirom na to da ja još ne radim, živimo od socijalne pomoći, puno smo u posljednje vrijeme putovali u Zagreb, a to nam predstoji i dalje, dobro bi nam došao prijevoz. No ja to ne bih tražila. Sram me što ne mogu sama djeci pružiti ono što im treba, osobito sada kad je u pitanju zdravlje.

Oni koji ipak žele pomoći mogu im se javiti na Facebook profilu. Podsjetimo, za Marijetinu operaciju u SAD-u bila je organizirana humanitarna akcija prikupljanja potrebnog novca. U tu se akciju uključila cijela ovdašnja zajednica i tako pomogla Marijeti da se 2015. godine podvrgne operaciji kod američkih stručnjaka.

zatvori