Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: NOVOGODIŠNJE JUTRO U RODILIŠTU Jakšić: Djece je sve manje, ali ima razloga za optimizam

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić posjetio je jutros u pratnji svojih zamjenica Ksenije Ostriž i Melite Samoborec te ravnatelja Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’ Mate Devčića i voditelja Odjela za ginekologiju i opstetriciju dr. Ivice Stanišića rodilište koprivničke bolnice. Gradonačelnik i njegove zamjenice rodiljama su pritom uručili i prigodne poklone.

U novoj godini u Koprivnici dosad nije rođena ni jedna beba – barem je tako bilo u vrijeme obilaska odjela, jer su dvije rodilje na pragu poroda i možda će se dječji plač do kraja današnjeg dana i začuti u Koprivnici. Posljednje dijete u 2017. rođeno je 30. prosinca.

U koprivničkoj bolnici lani su zabilježena 794 poroda, što je manje u odnosu na 2016. kada ih je bilo 837, rekao nam je voditelj Odjela dr. Ivica Stanišić. — Svake godine broj poroda pada. Nekada je ovo rodilište bilo mjesto gdje se rađalo i preko tisuću novorođenčadi, a nažalost sada je svake godine brojka sve niža i niža. Lani nismo dosegli 800, fali nam još šest. Kakav je trend u cijeloj državi, takav je i kod nas.

Snimio Marko Posavec.

Svjestan je toga i ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić koji je najavio nova ulaganja fokusirana, između ostalih, i na to pitanje. — Unatoč trendu pada broja poroda na godišnjoj razini, Opća bolnica u Koprivnici predvidjela je niz ulaganja i aktivnosti u smislu oplemenjivanja postojećih prostora i ulaganja u infrastrukturu, edukaciju kadrova, otvaranje novih specijalizacija odnosno radnih mjesta vezanih uz zbrinjavanje trudnica, rodilja i djece pedijatrijske dobi. Pokrenuli smo niz projekata koji će to omogućiti te stvorili pravni i financijski okvir da se to realizira u naredne dvije godine. Na tome ćemo vrlo ozbiljno ustrajati.

Ravnatelj Devčić podsjetio je da je bolnica s određenim manjim ulaganjima u proteklih desetak godina povisila kvalitetu boravka trudnica i rodilja, ali naglasio da sadašnjim stanjem ne mogu biti zadovoljni te najavio ozbiljno ulaganje financirano iz tri projekta u 2018. i 2019. godini.

Snimio Marko Posavec.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić predlaže da budemo optimistični i gledamo čašu koja je napola puna jer, kaže, razloga za to ima. — Imamo taj trend pada novorođenčadi na nivou županije i s jedne strane smo veseli i optimistični jer se u samoj Koprivnici trend okrenuo, imamo porast broja novorođenčadi i prvašića, ali ne može Koprivnica rasti i biti snažna ako to dolazi najvećim dijelom zato jer nam se polako prazne sela i ljudi dolaze u Koprivnicu. To je nešto na što će prije svega politika morati dati odgovor, ali to nije politika koja se može vezati uz jednu vladu, jednu političku opciju, jednog gradonačelnika, jednog premijera… To je politika oko koje će morati postojati širi društveni konsenzus da konačno razmislimo i odlučimo što želimo s ovom zemljom i ovim društvom.

Istaknuo je i da Grad Koprivnica, Grad prijatelj djece, raznim mjerama pomoći prati svoje mališane od rođenja do kraja visokoškolskog obrazovanja, poput pomoći za novorođenu djecu koja je lani podignuta na 1500 kuna.

zatvori