Subota, 27. travnja 2024.

Nikola Martinaga odlučno odbacuje sve navode ekološke Udruge Zelena Piškornica: Pozdravljamo svaki inspekcijski nadzor

U Piškornici odbijaju navode s konferencije za medije koju su u Koprivničkom Ivancu održali načelnik Općine Mario Švegović i predsjednik Zelene Piškornice Ivica Jakupić.

Viši stručni suradnik za zaštitu okoliša Nikola Martinaga:

– Sav otpad na odlagalište Piškornica dovozi se legalno. Za to su ishođene sve potrebne dozvole i svi potrebni akti.

Martinaga je pojasnio da je Piškornica okolišnu dozvolu ishodila još 23. veljače 2016. godine. Okolišna dozvola se odnosi na cijeli odlagalište, a ne na pojedine plohe za odlaganje otpada. Kasnije je ishođeno i rješenje o izmjeni i dopuni kojim je usklađeno stvarno stanje s propisanim, te je 22. rujna prošle godine ishođeno i mišljenje Ministarstva zaštite okoliša, pojasnio je Martinaga:

– Tim je mišljenjem Ministarstvo točno reklo da se u predmetnim izmjenama rješenja o okolišnoj dozvoli uopće ne ulazi u pitanje ploha na kojima se provodi odlaganje, već je pitanje ploha i površinu odlaganja odredila ishođena dozvola iz 2016. godine. Istina je da je trenutno u postupku zahtjev za novim izmjenama i dopunama rješenja o okolišnoj dozvoli, ali to je samo zbog potrebe za usklađenjem situacije otplinjavanja koje je izvedeno na četvrtoj plohi i ukupnih kapaciteta odlagališta prema stvarnom stanju i geodetskoj snimci iz kolovoza 2017. godine.

Rješenje o okolišnoj dozvoli možete pročitati ovdje.

Kad je pak riječ o oštećenju geonepropusne membrane, koje je spomenuo predsjednik Zelene Piškornice Ivica Jakupić, u Piškornici smatraju da je to nemoguće, kaže Nikola Martinaga:

– Po mom mišljenju, nemoguće da je došlo do oštećenja zaštitnih vodonepropusnih slojeva. Oni se ne nalaze direktno ispod otpada. Između tih vodonepropusnih slojeva je još pola metra šljunka, potom geotekstil i tek tada dolazi geomembrana, a ispod nje je još oko metar dobro sabijene gline. Da bi se oštetili vodonepropusni slojevi, konkretno geomembrana, ta toplinska energija bi morala biti toliko jaka da zagrije pola metra šljunka na temperaturu iznad 400 stupnjeva, na koliko se otapa ta geomembrana.

Martinaga kaže da nema sustava za monitoring oštećenja vodonepropusnih slojeva, već da se mogući problemi mogu uočiti samo analizama podzemnih voda.

Kad je pak riječ o inspekcijskom nadzoru, kojega je najavio ivanečki načelnik Mario Švegović, u Piškornici, kaže Martinaga, nemaju ništa protiv:

– Mi pozdravljamo svaki inspekcijski nadzor koji se provodi u duhu dobrog gospodarenja i zaštite okoliša. Mi imamo sve potrebne dozvole i sve potrebne akte. Prošle je godine proveden niz inspekcijskih nadzora. Očekujem da će tako biti i ove godine jer sa svakim inspekcijskim nadzorom mi samo poboljšavamo i unapređujemo sustav odlaganja otpada na odlagalištu.

Iz Piškornice poručuju da je njihov rad transparentan te da su sporne dokumente objavili na svojoj internet stranici.

zatvori