Petak, 26. travnja 2024.

EUROPSKI NOVAC ZA KULTURU Marko Gregur: Ovim sredstvima možemo obnoviti koprivničku sinagogu

Predstavnici Ministarstva kulture predstavili su danas podravsko-prigorskim kulturnjacima, manjim jedinicama lokalne samouprave i javnim ustanovama u kulturi mogućnosti za povlačenje europskog novca.

Naime, u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020” na raspolaganju im je 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Organizatori za svoje projekte mogu dobiti 100 % sufinanciranih troškova, od čega je 85 % osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok će 15 % osigurati Ministarstvo kulture iz državnog proračuna.

Izvor: kckzz.hr

Umjetnička organizacija Artikulacije ovaj natječaj vidi kao priliku za obnovu koprivničke sinagoge. Predsjednik Kulturnog vijeća Koprivničko-križevačke županije, jednog od organizatora današnjeg info dana, ujedno i član Artikulacija Marko Gregur pojasnio je o čemu se radi:

— Kanimo prijaviti projekt koji će uključivati književnost u prvom redu, slikarstvo i dramsku predstavu s Ludens teatrom, ali i glazbeni dio. Znači stvarno bismo željeli pokriti jednu široku kulturnu scenu. A uz sve to, planiramo staviti u pogon koprivničku sinagogu s obzirom na to da se 30 % iznosa može uložiti u obnovu pa bismo u suradnji s Gradom Koprivnicom obnovili ovaj vrijedan objekt.

Današnji info dan o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi” uz Kulturno vijeće organizirali su Koprivničko–križevačka županija i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Dožupan Ratimir Ljubić smatra da je kulturni sektor u našoj županiji razvijen i aktivan što iziskuje, kaže, i velika financijska sredstva.

— Koprivničko-križevačka županija prati svoje udruge, ali u onom iznosu u kojemu može. Zato ih pripremamo i organiziramo ovakve radionice i gledamo da budu što bolje educirani i pripremljeni za javljanje na projekte koje propagiraju Ministarstvo kulture i fondovi Europske unije — rekao je okupljenim novinarima.

A po pojedinom projektu podravsko-prigorski kulturnjaci iz ovog natječaja mogu dobiti maksimalno dva i pol milijuna kuna. Natječaj je otvoren do 28. veljače.

zatvori