Subota, 25. svibnja 2024.

LAKŠE DO EUROPSKOG NOVCA Čelnicima jedinica lokalne samouprave predstavljeni HBOR-ovi kreditni programi

Predstavnici podravsko-prigorskih jedinica lokalne samouprave imali su prilike danas u županijskom središtu u Nemčićevoj upoznati se s kreditnim programima Hrvatske banke za obnovu i razvitak namijenjenih kreditiranju EU projekata.

Da je riječ o kreditima koji lokalnoj samoupravi olakšavaju povlačenje europskog novca potvrdio je novinarima načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

— Mi smo jedna od 16 jedinica lokalne samouprave u našoj županiji koja je dobila sredstva preko mjere 7.2.2. i radi se o iznosu od nekih milijun i 250 tisuća kuna. Mi taj novac ne možemo odjednom izdvojiti iz našeg proračuna. Imamo iskustva iz prijašnjih projekata kada smo također uzimali kreditna sredstva i bilo bi nam teško bez posredstva HBOR-a dobiti europski novac.

Načelnika legradske općine veseli što je na današnjoj prezentaciji čuo da su kamate sada povoljnije, ali i što su ukinute neke naknade koje su dosta teretile njihov proračun.

Snimila Nela Carek.

Važnost mogućnosti ostvarivanja kreditnih sredstava HBOR-a potrebnih za predfinanciranje EU projekata istaknuo je i koprivničko-križevački župan Darko Koren:

— Mislim da je izuzetno važno u ovoj fazi sagledati sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. Ulazimo u razdoblje kada će apliciranje na različite europske projekte biti najveća, ako ne i jedina, mogućnost investiranja u naše jedinice lokalne samouprave.

Prezentaciju o kreditnim programima HBOR-a načelnicima, predstavnicima općina, gradonačelnicima i njihovim zamjenicima održali su specijalist EU fondova i financijskih instrumenata Josip Grgić te Senka Jurković zadužena za financiranje jedinica lokalne samouprave.

Veliku ulogu u povlačenju europskih sredstava ima naravno i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja čija je ravnateljica Melita Birčić ovom prilikom još jednom pozvala sve jedinice lokalne samouprave da iskoriste njihovu besplatnu stručnu i savjetodavnu pomoć.

zatvori