Ponedjeljak, 2. rujna 2024.

GDJE JE NESTALO SUNCE i kako smo pogriješili u prognozi vremena

Koprivnica je jutros, kao i cijela Podravina, osvanula pod sivim pokrivačem magle i niske naoblake kojemu Sunčeve zrake nisu mogle ništa. Bio je to potpun obrat vremenskih prognoza, između ostalih i naše, koje su za subotu najavljivale znatno ljepše i toplije vrijeme.

Naša vikend prognoza nije uzela u obzir mogućnost stvaranja ove dugotrajne magle i niske naoblake, a ni službena prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda koja je glasila ovako: “Umjereno oblačno, na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj oblačnije. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice može biti magle. Vjetar većinom slab, a na moru će prijepodne puhati umjereno jugo. Najniža temperatura zraka između -2 i 3, na Jadranu od 4 do 9, dok će najviša dnevna biti uglavnom između 10 i 15 °C, u gorju i malo niža.”

Zid magle na Kalniku. Izvor: KOKA / Paragliding klub Feniks.
Snimio Marko Posavec.

U 14 sati je ažurirana kako slijedi: “Pretežno ili djelomice sunčano te iznadprosječno toplo. Oblačnije na sjeverozapadu i Podravini, sjevernom Jadranu i u gorju, a ponegdje može pasti vrlo malo kiše ili rosulje. Prema kraju dana u porast naoblake u ostatku unutrašnjosti, mjestimice uz maglu, koje navečer može biti i duž obale Istre. Vjetar većinom slab do umjeren sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 9 i 14 °C, u gorju i na sjeveru zemlje malo niža.

Kao što je vidljivo na satelitskim snimkama ispod ovog odlomka, magla je prekrila jugozapadni rub panonskog bazena: Podravinu, Međimurje, dio Zagorja i zapadne Slavonije te Moslavine. Iskoristila je priliku čim je oslabio jugozapadni vjetar koji nas je grijao proteklih dana. Zato u Koprivnici sredinom dana, umjesto prognoziranih desetak, mjerimo jedva 5 stupnjeva.

NASA/GSFC LANCE Rapid Response (Terra).
Sat24.com / EUMETSAT.

Subota je, dakle, bila takva kakva je bila. Što sve ovo znači za vrijeme u narednim danima? U nedjelju još uvijek postoji mogućnost magle i niske naoblake, osobito ujutro i prijepodne, kasnije tijekom dana vidjet ćemo hoće li se raspršiti kada zapuše slab jugozapadnjak. Evo što kaže DHMZ:

Na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti niski oblaci i magla, sredinom dana i poslijepodne sunčanije. U Dalmaciji pretežno sunčano, u prvom dijelu dana te u noći uz obalu ponegdje niska naoblaka i magla. Vjetar slab, na moru umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka između -2 i 2, na Jadranu od 4 do 9. Najviša dnevna od 8 do 13°C, u Dalmaciji ponegdje i viša.

Vjetar će prema ponedjeljku i utorku jačati i kad-tad će rastjerati ovaj sloj sivila, no kada točno – vidjet ćemo.

I da spomenemo da promjena vremena početkom veljače još uvijek stoji. Koliko će oborina otići na kišu, a koliko na snijeg, u ovom je trenutku ipak prerano reći.

Snimio Marko Posavec.
zatvori