Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Virovski kulturnjaci oduševili blagdanskim koncertom, Josip Pankarić: S radošću gledam ove amatere koji glazbenim izazovima pristupaju kao pravi profesionalci

Božićno-novogodišnjim koncertom virovski kulturnjaci kraju su priveli 2017. godinu.

U prepunoj sportskoj dvorani svoja glazbena umijeća prigodnim su izvedbama pokazali najmlađi iz Dječjeg vrtića Zrno, mali i veliki folkloraši i tamburaši HPD-a Ferdo Rusan, potom Zajednica mladih Martinci i mladi glazbenici virovskog Područnog odjela Umjetničke škole Fortunat Pintarić Koprivnica te nositelj cijelog programa – Puhački orkestar DVD-a Virje.

Glazbeni voditelj virovske limene glazbe Josip Pankarić, više je nego zadovoljan. Odmah nakon koncerta za Dravu.info je rekao:

– S radošću gledam ove amatere koji glazbenim izazovima pristupaju kao pravi profesionalci. Ta volja i odgovornost uvijek me očaravaju. Uvijek nastojimo što bolje izvesti ono što isplaniramo, dati publici nove skladbe, biti uvijek svježi i zanimljivi… Danas sam vrlo zadovoljan.

Puhački orkestar DVD-a Virje prije otprilike mjesec dana održao je svoj prvi samostalni koncert. Tako su ovi vrijedni glazbenici pokazali svu raskoš svog glazbenog izričaja. Osim marševa, koji su temelj njihova muziciranja, puhači virovskih vatrogasaca sviraju i sve druge vrste glazbe – klasiku, jazz, popularnu…. Žele biti zanimljivi publici, glazbenim kritičarima, ali i sebi samima. Jer svake nove note koje stave pred sebe, novi su izazov koji revno svladavaju i s posebnim užitkom izvode publici.

U Puhačkom orkestru DVD-a Virje svira više od 40 glazbenika svih dobi. Ponekad ih se, kaže Pankarić, skupi i pedesetak. To odmah znači i veće mogućnosti u boji zvuka i raznolikosti, kvaliteti i izražajnosti sviranja. Ali i daje osnove za jednu od najvećih ambicija, najavljuje Pankarić:

– Vrlo smo blizu tome da imamo simfonijski puhački orkestar. To ćemo vrlo skoro postići. I naravno, želimo svirati što bolje i kvalitetnije.

U to, čini se, ne treba sumnjati. Orkestar ima punu potporu Općine. Sam načelnik Mirko Perok izrazio je ponos i poručio Virovcima da mnogi gradovi ne mogu organizirati blagdanski koncert kakav se održava u ovom podravskom selu.

Osim toga, u orkestar svake godine dolaze novi mladi glazbenici, koji u Virju pohađaju osnovnu glazbenu školu. To je Područni odjel koprivničke Umjetničke škole Fortunat Pintarić. A tome treba dodati i koprivničke glazbene veterane, poput Darka Ivančana, Ferdinanda Buhanca, Saše Lesara… koji dolaze redovno na probe i nesebično dijele svoje glazbeno umijeće te pridonose atraktivnosti i kvaliteti virovskih puhača.

A od nedavno, virovska limena glazba odlučila se na još jedan novi iskorak – suradnju s mladim koprivničkim profesorom Filipom Klaučekom. On vodi tečaj za udaraljkaše. Polaznike je podijelio u skupinu notno pismenih i onih koji se dosad nisu bavili glazbom. A što su u samo nekoliko tjedana naučili, pokazali su već na blagdanskom koncertu prije nekoliko dana, suvereno izvevši – među ostalim, i znameniti Radetzky marš Johana Straussa.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Josip Pankarić – koprivnički Virovec ili virovski Koprivničanec?

– Uvijek volim reći da sam ja virovska dijaspora. Možda mi koji živimo sa strane bolje vidimo problematiku Virja pa njegovu životu damo jednu sasvim novu, kaže Pankarić.

Pank, kako ga zovu prijatelji, Puhačkim orkestrom DVD-a svog rodnog Virja dirigira posljednjih sedam godina. Osamdesetih je godina, kao srednjoškolac, svirao u tom istom orkestru, no prekinuo je zbog odlaska na fakultet.

Generacije ga pamte kao glazbenika iz popularnih lokalnih bendova ’80. i ’90. godina prošlog stoljeća a danas je jedan od profesionalnih glazbenih pedagoga u Koprivnici.

zatvori