Petak, 26. travnja 2024.

FOTO U našoj županiji kronično se izbjegavaju deficitarna zanimanja, Ljubić: Nisu svi za fakultet niti je sramota raditi!

Kroničan nedostatak radnika u određenim strukovnim zanimanjima povod je zbog kojeg je na inicijativu županijske uprave danas u Koprivnici održan sastanak ravnatelja strukovnih škola, gospodarstvenika i obrtnika. Njihov je zajednički cilj motivirati učenike da upisuju poglavito trogodišnje škole za zanimanja koja najviše nedostaju na tržištu rada u našoj županiji.

Slični sastanci još su prošli tjedan održani u Križevcima i Đurđevcu, a kako bi se stanje promijenilo i u Koprivnici prisutnima se prvo obratio dožupan i bivši ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Ratimir Ljubić.

– Trenutno smo svjedoci situacije u kojoj imamo velik broj nezaposlenih, ali i velike potrebe za radnom snagom. Naime, na Zavodu za zapošljavanje imamo nezaposlene osobe koje ne zadovoljavaju potrebe privrednika za određenu vrstu poslova. Mi bismo htjeli pokušati to izmijeniti, najprije planom upisa u srednje škole, a zatim i konstantnom suradnjom s obrtništvom i privredom, tako da djeca, kad završe srednju školu, imaju siguran posao – govori dožupan Ljubić.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

Prvi je korak stoga u sljedećih mjesec dana izraditi plan upisa u srednje škole, a nakon toga krenuti s promidžbom strukovnih zanimanja, poglavito među djecom. Naime, ona su nedovoljno upoznata s tom vrstom zanimanja te najradije upisuju gimnaziju i četverogodišnja zanimanja, dodaje župan, ali i upozorava na važnost roditeljskog utjecaja:

– Iznimno je važno promijeniti i svijest roditelja. Većina roditelja još uvijek razmišlja ‘odi samo negdje tako da moraš manje raditi i da ideš dalje na fakultet’. Nisu svi za fakultet, nemaju svi iste sposobnosti niti je sramota raditi – poručuje dožupan.

Sastanku su prisustvovali i najodgovorniji za promjene upisnih kvota – ravnateljica Srednje škole Koprivnica Manuela Gregurić i ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

Predstavili su prisutnima smjerove koje nude u svojim školama s podacima koja su zanimanja najtraženija, a koja pak učenici izbjegavaju. Tako je u Srednjoj školi najveći interes za farmaceutske tehničare i fizioterapeute, dok se najmanji broj učenika upisuje u prodavače i rukovatelje prehrambenim strojevima.

Što se pak tiče Obrtničke škole, kronično nedostaju učenici koji bi upisali u smjerove vezane uz građevinu – instalateri – vodoinstalateri, plinoinstalateri, instalateri grijanja, elektroinstalateri, zidari i tesari. Dodajmo i da se nijedan učenik prošle godine nije prijavio u smjerove mesar i limar.

A koliko je važno iskoristiti priliku i školovati se za deficitarna zanimanja, istakla je zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec:

– Već na kraju osnovne škole učenicima i roditeljima treba prezentirati deficitarna zanimanja sa svim njihovim prednostima i mogućnostima brzog zapošljavanja. Uz to, deficitarna zanimanja treba stipendirati – zaključila je dogradonačelnica.

zatvori