Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO Malena Eden Husak prva je beba rođena u 2018. godini

Prva ovogodišnja beba u rodilištu koprivničke bolnice rođena je 1. siječnja u 21:24 sata.
Mala Eden kći je 26-godišnje Elizabete Husak iz Đurđevca, teži 3150 grama i dugačka je 49 centimetara.

– Točan termin trebao je biti 15. siječnja pa nam je njezin dolazak baš bio iznenađenje. Srećom sve je dobro prošlo, u pet sat je bilo sve gotovo i stvarno smo sretni – ponosno je s okupljenim novinarima rekla majka malene Eden.

Elizabeta planira još djece i svijetli je primjer zapravo crne natalitetne statistike. Naime, trendovi nam baš i ne idu na ruku jer u koprivničkom rodilištu i dalje bilježimo pad poroda.

– Nažalost, nismo u pozitivi što se tiče prošlih godina. Broj poroda nam je manji za kojih četrdesetak u odnosu na 2016. godinu. Nadamo se da ovakva demografska statistika, koja je takva u cijeloj državi, neće dalje napredovati. Svjedoci smo da mladi ljudi odlaze i djeca se rađaju na nekim drugim destinacijama što smatramo da je najveći razlog ovoliko smanjenom broju poroda – rekao je novinarima voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju dr. Ivica Stanišić.

Koprivničko rodilište obišao je jutros koprivničko-križevački župan Darko Koren.

– Već nekoliko godina je statistika negativna. Svake godine rodi se manji broj djece nego godinu prije i to je zabrinjavajuće. To treba biti u fokusu svih političara i politika u Hrvatskoj i moramo učiniti sve da to promijenimo. Ne možemo poboljšati sliku nikakvim administrativnim mjerama ni potporama, već općim stanjem društva i to prije svega gospodarstva – kaže župan.

Ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Mato Devčić rekao je pak da unatoč negativnoj demografskoj slici u koprivničkoj bolnici planiraju nastaviti pripremljena ulaganja u segmente rodilišta, porodiljstva, ginekologije i pedijatrije. Ulagat će se, kaže, u infrastrukturu, ali i ljudske potencijale.

– Učinit ćemo sve da bi se podigla kvaliteta boravka pacijenata, ali i naših djelatnika – poručio je.

Vrijedno je spomenuti da su danas rođene još dvije djevojčice. Klaru Korošec rodila je majka Marina u 2:36 sati, a teži 2800 grama i dugačka je 48 centimetara. Minutu ranije na svijet je došla Loreta Drožđek koju je majka Branka rodila s 3190 grama i 51 centimetrom.

zatvori