Srijeda, 22. svibnja 2024.

FOTO Kako je Alen Marošević završio u Saudijskoj Arabiji? “Ovo je stepenica više u mojoj karijeri kondicijskog trenera”

Koprivničanac Alen Marošević ljetos je postao kondicijskim trenerom Nogometnog kluba Koprivnica u kojem je činio stručni stožer zajedno s glavnim trenerom Josipom Omrčen-Čekom.

Bio mu je to prvi angažman u nogometu, a prije toga vodio je individualne treninge za ponajbolje koprivničke sportaše te je bio kondicijski trener u Rukometnom klubu Podravka. Iako ambiciozan, Marošević nije mogao ni zamisliti da će ga nogomet nakon samo šest mjeseci odvesti u Tabuk, grad u Saudijskoj Arabiji udaljen gotovo 5000 kilometara od rodnog grada.

– Poziv je došao od trenera koji je već duži niz godina u nogometu u Saudijskoj Arabiji. Pošto sam bio slobodan i nisam imao trenutni angažman odlučio sam se za novu avanturu. Nije bilo lako odlučiti se na takav veliki korak, ali sam vidio to kao veliku priliku koju ne smijem propustiti – objasnio nam je Marošević.

Ustupio Alen Marošević.

Klub u kojem radi zove se  Al-Watani, a otkrio nam je kakvi su mu prvi dojmovi s Arapskog poluotoka.

– Klub se trenutno natječe u Prvoj arapskoj nogometnoj ligi. U stručnom stožeru smo tri Hrvata i jedan Bosanac koji nam je predvoditelj. Prvi dojmovi su mi da je ovo izuzetno zanimljiva zemlja. Sa svojom kulturom i jezikom, koji su dijametralno suprotni od onoga na što sam navikao, dobiva potpuno drugu dimenziju. Nadam se da ću i zemlju i kulturu i jezik što bolje upoznati – kaže.

Ustupio Alen Marošević.

Maroševiću je primarni zadatak kondicijska pripremljenost nogometaša, ali nije i jedina. Naime, zadaci su mu i videoanaliza te asistiranje kod svih drugih zadataka tijekom treninga.

– Prošlo je premalo vremena da bih mogao navesti konkretne razlike između hrvatskog i nogometa u Saudijskoj Arabiji. Ono što bih u prvi mah mogao zaključiti je to da su naši nogometaši i klubovi puno sređeniji i ozbiljniji te da je pristup igrača na treninzima na puno višoj razini – pohvalio je naš nogomet Marošević.

Ustupio Alen Marošević.

Koliko dugo će trajati njegov angažman u Saudijskoj Arabiji ovisi samo o jednom.

– Potpisao sam ugovor do kraja sezone, dakle do 5. mjeseca. Ipak, jedino mjerilo koje će odrediti dužinu boravka na Arapskom poluotoku su, naravno, rezultati. Moram priznati da je ovaj angažman stepenica više u mojoj karijeri kondicijskog trenera i sigurno se radujem svim budućim izazovima – zaključio je Marošević.

Ustupio Alen Marošević.

Odlazak u avanturu tako daleko od kuće sigurno nije bila lagana odluka, ali ako se želi uspjeti u ovom poslu to je jedini način. Iako Marošević ima ugovor do petog mjeseca nadamo se da će ga rezultati dovesti do njegova produženja ili pak do još boljeg angažmana kako bi i dalje ponosno predstavljao svojim znanjem Koprivnicu u dalekoj Arabiji.

zatvori