Utorak, 3. rujna 2024.

Dožupan Ljubić nakon obilaska škola: Jednosmjenska nastava još je nedostižna

Lanjski početak svog mandata na funkciji zamjenika koprivničko-križevačkog župana, Koprivničanac Ratimir Ljubić iskoristio je za obilazak županijskih škola.

Tako je, kaže, najbolje stekao uvid u stanje na terenu, poglavito stanje školskih zgrada i materijalnih uvjeta za obrazovanje mladih Podravaca i Prigoraca. Iako željen, standard jednosmjenske nastave kaže, za sad je još uvijek nedostižan:

— Da bismo organizirali jednosmjensku nastavu u našoj županiji, što nam i je dugoročni cilj jer tako ćemo osigurati da sva djeca imaju jednake uvjete školovanja, ovog trenutka bi nam trebalo 260 milijuna kuna. To je veliki novac koji Županija ne može osigurati sama. Nastojimo neke manje škole “riješiti” nadogradnjama koje sufinanciraju različiti fondovi, Ministarstvo regionalnog razvoja ili drugi natječaji. Za neke veće investicije morat ćemo pričekati bolja vremena u kojima će Ministarstvo znanosti sudjelovati u kapitalnim investicijama. Kad je pak riječ o nadstandardu izgradnje sportskih dvorana, to ćemo pokušati realizirati u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

Osim jednosmjenske nastave, velik je problem i potreba za energetskom obnovom školskih zgrada. Ove godine taj će zahvat odraditi u školama u Virju i Drnju, a definitivno najveći projekt koji žele realizirati u Županijskoj upravi u Nemčićevoj je izgradnja nove Obrtničke škole u Koprivnici, čime bi se stvorili uvjeti za željeni standard obrazovanja u Srednjoj i Obrtničkoj školi.

zatvori