Srijeda, 15. svibnja 2024.

KONAČNO Novi napredni uređaji bilježit će vremenske prilike u Koprivnici, Podravini i Prigorju

Vremenske prilike u Podravini i Prigorju uskoro ćemo moći pratiti još detaljnije. U Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju, naime, stiže nova mreža automatskih meteoroloških postaja i to u sklopu projekta ‘Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj – METMONIC’. Konkretnije, na području Podravine i Prigorja postavit će se desetak novih meteoroloških postaja od kojih će jedna biti i u Koprivnici.

Naime, u Koprivnici trenutno djeluje samo jedna službena meteorološka postaja čija su mjerenja dostupna tri puta dnevno, uz dvije automatske postaje – Ivanščak i Herešin – čija su mjerenja, doduše, neslužbena. No, Državni hidrometeorološki zavod krenuo je s realizacijom opsežnog projekta METMONIC sufinanciranog iz fondova Europske unije, čija vrijednost prelazi 340 milijuna kuna. Kroz taj projekt diljem Hrvatske postavit će se 34 nove glavne postaje i 139 klimatoloških, 264 kišomjerne postaje, šest meteoroloških radara, dvije visinske postaje i pet meteorološko-oceanografskih plutača.

Izaslanstvo DHMZ-a danas se u Županiji sastalo sa zamjenikom župana Darkom Sobotom i predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Bivša ravnateljica DHMZ-a Nataša Strelec Mahović objasnila je kako je osnovni cilj projekta osigurati sljedive, reprezentativne, visokokvalitetne, pouzdane i pravovremene podatke o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske koji su neophodni za praćenje vremena i klime te za ostvarivanje meteorološke podrške procesima prilagodbe na klimatske promjene. Uz nju, u županiji su danas boravili i voditelj Odjela za automatska i posebna mjerenja Zvonimir Jakopović Stjepan Ivatek-Šahdan, voditelj projekta METMONIC.

Izvor: kckzz.hr

Nakon sastanka, izaslanstvo DHMZ-a razgledalo je lokaciju vodocrpilišta Ivanščak, gdje se već nalazi jedna neslužbena automatska meteorološka postaja koju je postavio Grad Koprivnica u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Koprivnice i Koprivničkim vodama. Zaključili su kako je lokacija povoljna za klimatološku postaju, ali to neće biti ista kakva već postoji u Koprivnici, već naprednija.

— Svi podaci dobiveni na toj postaji bit će dostupni javnosti svakih deset minuta — rekla je Dravi.info Nataša Strelec Mahović. — Opseg mjerenja bit će isti kao i na svim glavnim postajama, od temperature, vlage, tlaka i vjetra do oborina, samo će ova stanica biti automatska, dakle neće joj biti potreban motritelj.

Natječaj za javnu nabavu trebao bi biti raspisan u svibnju, a područje Podravine trebalo bi novim postajama biti pokriveno najkasnije do kraja sljedeće godine. S obzirom na njihov broj, gotovo svaka općina dobit će svoju novu meteorološku postaju.

Dožupan Sobota pozvao je predstavnike jedinica lokalnih samouprava da na svom teritoriju osiguraju zemljište ili predlože zemljište u državnom vlasništvu za postavljanje novih postaja, za što neće imati dodatnih troškova. Uvjeti su, kažu iz DHMZ-a, da na zemljištu na kojemu bi se nalazile postaje nema visokih prepreka koje bi utjecale na strujanje zraka ili ometale mjerenja, a ono mora biti usklađeno s prostornim planovima, na ravnom terenu te imati omogućen priključak na električnu energiju.

Sudionici sastanka projekt su ocijenili iznimno korisnim, a dobivene podatke moći će koristiti za vlastite potrebe, primjerice u gospodarstvu i poljoprivredi, te će se moći nadograđivati u skladu sa zahtjevima.

zatvori