Petak, 26. travnja 2024.

BOLNIČKA ULAGANJA Magnetska rezonanca, dnevne bolnice, energetska obnova…

Ravnatelj Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’ Mato Devčić prekjučer se osvrnuo na financijske rezultate u 2017. godini te najavio planove za naredno razdoblje: nabavu nove opreme, među kojom i uređaj za magnetsku rezonancu, o čemu je Drava.info već pisala.

S obzirom na to da je prioritete i dinamiku ulaganja odredilo stanje prosječne starosti medicinske opreme koje je Devčić zatekao u rujnu 2016., u protekloj godini najviše se ulagalo upravo u nju.

U opremu je uloženo nešto više od deset milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava Koprivničko-križevačke županije, od čega je preko tri milijuna uloženo u opremu za radiologiju.

— U smislu uravnoteženog razvoja i ulaganja, svi odjeli, uključujući odjele pedijatrije, neurologije, odjela intenzivnog liječenja i tako dalje, su u 2017. godini dobili nešto od opreme što je bilo prioritetno za nabavu. Taj ćemo proces nastaviti i u ovoj godini. Kapitalna investicija bit će uređaj za magnetsku rezonancu. Ukupna vrijednost uređaja, projekta i samih radova vezanih uz uređaj je deset milijuna kuna.

Snimila Nela Carek.

Devčić je još jednom najavio i 35 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dnevnih bolnica koji je, kako je rekao, u fazi izrade glavnog projekta. U ožujku se očekuje početak natječaja za izvođenje radova.

A dva ključna projekta u narednom periodu tiču se energetske učinkovitosti i ulaganja u bolničku infrastrukturu koja, prema riječima ravnateljima Devčića, zahtijeva obnovu ovojnice zgrade, fasade, prozora, ali i rasvjete u centralnoj bolničkoj zgradi, centralnog sustava ventilacije i klimatizacije te kontrolu potrošnje vode.

Projekt energetske obnove paviljona psihijatrije i neurologije te bolničke praone vrijedan je 15 milijuna kuna i trenutno je u izradi i pred prijavom Ministarstvu graditeljstva na natječaj za projekte energetske učinkovitosti u javnim zgradama. Drugi se projekt odnosi na centralnu bolničku zgradu, također će biti višemilijunske vrijednosti, a u tijeku je izrada glavnog projekta.

— Svi navedeni projekti, kontekstualno i u sinergizmu, rezultirat će poboljšanjem ukupne kvalitete same zgrade bolnice, ali i kvalitete boravka naših pacijenata, zbog kojih bolnica postoji, te naših zaposlenika koji ovdje rade. Vjerujem kako će do polovice 2020. godine svi projekti biti u potpunosti realizirani, s time da prvi završava projekt dnevnih bolnica i to do 30. lipnja 2019. godine — dodao je ravnatelj Devčić.

Snimila Nela Carek.

Konferenciji za medije prisustvovao je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je tom prilikom izjavio da će 2018. godina za Koprivničko-križevačku županiju biti obilježena ulaganjima u zdravstvo.

— Osim s investicijama u Općoj bolnici koja je najveći potrošač, nastavit će se s ulaganjima i u druge zdravstvene ustanove, na razini od preko 50 milijuna kuna, što dovoljno govori o opredjeljenju prema poboljšanju kvalitete zdravstvenog sustava. Zdravstvo je generalno opterećeno mnogim problemima vezanim uz financiranje, no dobro upravljanje i kontrola rashoda ovu su ustanovu doveli na godišnju razinu samoodrživosti — ustvrdio je župan.

Što se tiče ukupnih financijskih rezultata poslovanja bolnice u prošloj godini, ravnatelj Devčić je naglasio kako su prihodi bili u iznosu od 194.266.622 kune, a rashodi 185.583.406 kuna, što je nakon tri godine donijelo pozitivan poslovni rezultat u vrijednosti od 8.683.216 kuna. Još je dodao kako je bolnica iz državnog proračuna, kroz dvije asignacije, dobila nešto više od 19 milijuna kuna, što je uz kvalitetno upravljanje i kontrolu te pozitivan poslovni rezultat utjecalo na to da ukupne obveze, koje su krajem 2016. godine bile 55.878.000 kuna, krajem 2017. budu u iznosu od 47.369.000 kuna.

— U ovakvoj dinamici, i uz najave od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o povećanju limita osnovnog zdravstvenog osiguranja, možemo reći kako su se stvorili preduvjeti da bolnica kao poslovni subjekt počne ostvarivati pozitivan poslovni rezultat i na mjesečnoj razini, uz primjenjivanje procesa kontrolinga i određenog kriznog upravljanja kroz naredne dvije godine — zaključio je ravnatelj Devčić.

zatvori