Utorak, 28. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO: PROSVJED PRED PIŠKORNICOM ‘Ovo je dugotrajna borba u kojoj moramo probuditi naše Podravce’

‘Nemojte klonuti duhom, ovo je borba na duge staze. Jasno je nama da nećemo ništa postići ako ćemo se jednom okupiti ispred deponija. Ovo je dugotrajna borba u kojoj moramo probuditi naše Podravce da već jednom shvate da je ovo iza naših leđa opasno za naše zdravlje. Nitko živ ne zna i nitko nije napravio studiju koliko je ljudi više oboljelo od nekih bolesti, primjerice karcinoma. Ali sto posto smo sigurni, da ako će ovdje biti spalionica, to bude pomor. Štetne tvari iz dimnjaka, dioksini, su kancerogene tvari i ni jedan filter na svijetu ih ne može zaustaviti.’

Poručilo je to danas na prosvjedu ispred Piškornice Ivica Jakupić, predsjednik Udruge Zelena Piškornica.

Podsjetimo, Zelena Piškornica protivi se izgradnji Regionalnog centra i traži potpunu sanaciju odlagališta otpada. Zalaže se za razvrstavanje otpada na kućnom pragu i recikliranje, te za deponiranje preostalog inertnog neškodljivog otpada na novoj lokaciji.

Članovi udruge smatraju da se u odlučivanje o postupanju s otpadom i zagađivačima treba uključiti lokalna zajednica i šira javnost, a zalažu se i za poticanje na aktivnosti koje doprinose smanjenju otpada te povećanju njegove prerade kako bi se ponovo iskoristio.
Trenutno ju čini više od 50 članova iz Koprivničkog Ivanca, Koprivnice, Kunovca, Botinovca, Pustakovca, Drnja i Torčeca.

Okupljenima ispred Piškornice obratio se i načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović koji od početka podržava ovu inicijativu.

— Mi ćemo na kraju u svom naumu uspjeti. Napravit će se dodatni deponij inertnog otpada koji nikako ne smije biti ovdje jer geološki teren to ne dozvoljava, već negdje gdje ima barem deset metara gline ilovače. Mora biti ekološki prihvatljiv i ne smije štetiti ljudima, životinjama, podzemnim vodama ni zraku. Mora biti daleko od tvornica lijekova, dječje hrane i pivovare — zaključio je Jakupić.

Posted by Drava.info on Saturday, December 16, 2017

 

zatvori