Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Snježana Tišljarić predstavila je ‘Susret’ emotivnim susretom s Vinkom Pavlek

Novigradski KUD ‘Ivan Vitez Trnski’ 2017. godinu je završio sada već tradicionalnim koncertom Mješovitog pjevačkog zbora pod vodstvom Lidije Peroš, ali i književnim susretom.

Organizirala ga je Katarina Franjo koja uspješno vodi KUD-ov Književno-medijski kutak, a na kraju godine Novigracima je predstavila knjigu “Susret” Snježane Tišljarić.

Uz prigodne božićno-blagdanske pjesme koje su izveli pjevači i tamburaši, Snježanine stihove i tekstove izvodili su članovi KUD-a – Jasna Klasan i Miro Kovač, te Stjepan Plantak Pepi uz Garijevu pratnju na gitari. Sama Snježana je pak Novigrace počastila svojom pričom na bednjanskom govoru.

Novigraci su tako doznali da je Snježana za svoje književno stvaranje više puta nagrađivana, no posebna joj je nagrada, kako je rekla, bilo gostovanje upravo u rodnom Novigradu:

— Toliko sam sretna da bih sada najradije svakog od vas zagrlila i poljubila. Kako ne bih bila sretna?! Ja sam doma! A kamo god da vas život odnese, veza s domom i ta emocija nikad ne slabe.

Na predstavljanje Snježanine knjige došla je umirovljena nastavnica hrvatskog jezika Vinka Pavlek. Iako bolesna, smogla je snage doći i održala je emotivan govor okupljenima. Sve što je mislila reći o Snježaninoj knjizi, piše u pogovoru, pa je okupljenima odlučila govoriti zanimljivosti i dogodovštine iz vremena kad je Snježani u višim razredima novigradske osnovne škole bila razrednica. Tako se prisjetila i da je Snježana u školu dolazila s različitim čarapama, što je u to vrijeme bilo nezamislivo. Neki nastavnici su smatrali da to dijete „treba dovesti u red“, no na sreću, kaže omiljena nastavnica Vinka, Snježana je ostala vjerna sebi. A da je izabrala dobar put, vidi se i iz njenih tekstova. Vinka se prisjetila i Snježanine mame Ivke, koja je bila puna duha i glumila u lokalnoj glumišnoj družini, ali i svih, kako je rekla, krasnih godina koje je provela radeći u novigradskoj a potom, poslije umirovljenja, i u golskoj školi.

Koliko cijeni svoju nastavnicu Snježa je pokazala odlučivši polovicu novca od prodaje knjige u Novigradu, a to je bilo oko 800 kuna, dati Vinki. Tako ju je javno obvezala da izda knjigu koju ima u pripremi.

— Za godinu dana se vidimo ovdje na promociji Vinkine knjige — poručila je svojim Novigracima Snježa Forkova.

Završni program novigradskog KUD-a u 2017. obilovao je tako emocijama, dobrom voljom i radošću te naravno zahvalama. Tako je, među ostalima, načelnik općine Zdravko Brljek Brčo zahvalio i Snježani na gostovanju, ali i svima koji pridonose kulturnom ozračju mjesta i cijele općine.

U blagdanskom programu još su prigodnom koreografijom nastupile i novigradske mažoretkinje, dok su Tihu noć na dva trombona odsvirali Luka Lazar i Vilim Miklošić.

Foto: Sandra Levak-Miklošić.
Foto: Sandra Levak-Miklošić.
Foto: Sandra Levak-Miklošić.
Foto: Sandra Levak-Miklošić.
Foto: Sandra Levak-Miklošić.
Foto: Sandra Levak-Miklošić.
Foto: Sandra Levak-Miklošić.
Foto: Sandra Levak-Miklošić.
Foto: Sandra Levak-Miklošić.
zatvori