Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je boravak u Podravini i Prigorju, evo po čemu će nas pamtiti

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović zatvorila je danas svoj Ured koji je tijekom posljednja tri dana izmjestila u našu Koprivničko-križevačku županiju.

Bila je to prilika da upozna život u Podravini i Prigorju, a prije toga i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Zajedno sa svojim domaćinima, županima Darkom Korenom i Damirom Bajsom obratila se novinarima te im iznijela svoja zapažanja o životu u našem kraju. Među ostalim je rekla da apsolutno podržava izgradnju brze ceste i modernizaciju željezničke pruge te inicijativu petorice župana o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku.

Pitanjem svih pitanja smatra demografiju pri čemu, kaže, treba pokrenuti mjere da se spriječe daljnja iseljavanja. Osim što mora sustavno poraditi na tome, država treba vratiti i približiti građanima državne urede i institucije, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović te se posebno osvrnula na Domovinski rat:

— Htjela bih još jednom spomenuti vrednovanje Domovinskog rata. U jesen i zimu ’91. godine u zapadnoj Slavoniji, Podravini i Posavini, tome treba obratiti veću pozornost. Apsolutno podržavam zahtjeve udruga za ustanovljenjem medalje “Otkos 10”.

Snimio Marko Posavec.

Boravak u našoj županiji predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pamtit će po optimizmu ovdašnjih građana, rekla je odgovorivši tako na upit Drave.info:

— Sve hrvatske županije, pa tako i ovu pamtim po ljudima. To mi posebno ostaje u sjećanju: susreti s građanima, posebno s djecom vrtićke i osnovnoškolske dobi i srednjoškolcima. Možda je za to zaslužno i ovo vrijeme došašća, ali nekako mi se čini da je životni optimizam i razina veselog raspoloženja u ove dvije županije, u ovih pet dana koliko sam bila ovdje, bila dominantna.

Boravak u našoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović završila je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Koprivnica. Upravo je tamo sa svojim domaćinima ugostila cijeli diplomatski zbor. Bila je to prigoda da predstavnicima stranih zemalja u Hrvatskoj predstavi podravsko-prigorsko i bjelovarsko-bilogorsko gospodarstvo te mogućnosti ulaganja u ove dvije županije. Upravo je to u skladu s njenom najavom da će i dalje gospodarstvu pomagati kao prvi hrvatski gospodarski diplomat. Priliku da se predstave od koprivničkih tvrtki dobili su Podravka i Hangar 18.

Predsjedničin posjet tematski se odnosi na poljoprivredu i gospodarstvo, podsjetio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs istaknuvši da ne možemo biti zadovoljni količinom stranih ulaganja. A naš, podravsko-prigorski župan Darko Koren ocijenio je da je izmještanje Ureda Predsjednice jedan od najznačajnijih događaja u njegovom 10-godišnjem obnašanju funkcije župana. Predsjednica je, kaže, pokazala da se drži svoje teze da je država tamo gdje su ljudi. Uvjeren je da će određene rezultate polučiti i jučerašnji susret ovdašnjih gospodarstvenika i poduzetnika koji su predsjednicu upozorili na probleme na koje nailaze u svakodnevnom poslovanju.

Župan Koren posebno je zadovoljan pozitivnom klimom u kojoj je protekao boravak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u našem kraju. Gdje god su bili, kaže, nigdje nije osjetio nikakvu negativnu vibraciju. A upravo je i to, zaključio je Koren, jedna od predsjedničinih uloga: da kod naroda proizvodi i potiče pozitivnu klimu, iako smo svakodnevno bombardirani drugačijim pričama.

Snimio Marko Posavec.
zatvori