Četvrtak, 5. rujna 2024.

Podravci i Prigorci predali su abnormalno velike količine oružja, no većina njih ipak ne surađuje s policijom

Akcija ‘Manje oružja, manje tragedija’, koja građanima omogućava da bez sankcija predaju policiji oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva, zakoračila je u jedanaestu godinu provedbe.

Kakvi su rezultati postignuti tijekom deset godina, rekao je Dravi.info Mato Radotović, vođa Grupe za protueksplozijsku zaštitu u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj:

— Prema dosadašnjim rezultatima možemo reći da su Podravci i Prigorci bili dosta dobro naoružani. U proteklih deset godina građani su dragovoljno predali 182.524 komada raznog puščanog streljiva; 485 komada raznih cijevi, to su većinom automatske puške i pištolji; 3.390 komada minsko-eksplozivnih sredstava. To su uglavnom ručne bombe, a bilo je i zolja, minobacačkih granata i tromblonskih mina… Preuzeli smo i 107 kilograma čistog eksploziva.

S obzirom na to da se ova akcija nakon devedesetih i dvijetisućitih godina provodi treći puta, riječ je o abnormalno velikim količinama, ocijenio je Radotović te upozorio da naši građani još uvijek ne žele surađivati s policijom, već ove opasne predmete neodgovorno odlažu na raznorazna mjesta, poput kontejnera za smeće, šuma i potoka. Jedan od takvih slučajeva bio je i ljetos kad su volonteri, čisteći korito presušenog korita potoka Koprivnica našli nekoliko ručnih bombi i jednu minobacačku granatu:

– To je dosta opasno. Ta su sredstva korodirala, osigurači su skoro dali svoje. Nama to predstavlja veliki problem jer treba odlučiti hoćemo li ih uništiti na licu mjesta ili ćemo ih skladištiti. Naime, sve što preuzmemo od građana, moramo transportirati u dvjestotinjak kilometara udaljen vojni poligon “Eugen Kvaternik” u Slunju gdje to uništavamo. Nije to baš jednostavno.

Bombe i granatu iz koprivničkog potoka, odlučili su, na temelju sigurnosne procjene, ipak uskladištiti, umjesto da ih se uništi na licu mjesta:

– Zahtijeva to određene radnje koje moramo sprovesti, poput djelomične evakuacije stanovništva i još neke radnje koje nije baš lako provesti. Procijenili smo, sa sigurnosnog aspekta, da je ta sredstva moguće skladištiti.

Radotović je pozvao građane da svakako predaju oružje i ostala sredstva čije držanje nije dozvoljeno. Policija garantira apsolutnu diskreciju te podsjeća i da svi oni koji se odluče na dragovoljnu predaju, neće biti sankcionirani. Dovoljno je samo nazvati policiju na broj 192, poručuje Radotović.

zatvori