Petak, 26. travnja 2024.

Koprivničanka Nada Šešić ponovno je izabrana za predsjednicu Zajednice kulturno-umjetničkih udruga naše županije

Koprivničanka Nada Šešić ponovno je izabrana za predsjednicu Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije.

Povjerenje za još jedan mandat dobila je i tajnica Zrinka Roksandić. Zajednica trenutno broji 56 samostalnih udruga sa 150 sekcija i oko 4.000 članova. Svi oni rade na očuvanju naše bogate kulturne baštine i tradicije, te predstavljaju iznimnu vrijednost našega kraja.

Rekla je to Dravi.info ponovoizabrana predsjednica Nada Šešić ocijenivši ujedno rad članica županijske Zajednice kulturno umjetničkih udruga:

— Uglavnom možemo biti zadovoljni, ocjena može biti recimo 4. Naime, još uvijek, što nama nije drago, ima udruga koje ne rade kako treba. Postoje pravila kako njegovati i prezentirati našu kulturu. Neki ih zaobilaze, a mi bismo htjeli da se to zaista posloži.

Stoga Zajednica stalno omogućava edukacije za voditelje, ali i prilike da članice pokažu svoj rad, kao što su županijske smotre ili likovne kolonije. Tamo ih ocjenjuju stručnjaci iz Hrvatskog sabora kulture te određuju koje će udruge predstavljati Koprivničko-križevačku županiju na državnim i međunarodnim smotrama.

Predsjednica Šešić podsjeća da osim edukacija i selektora Zajednica financira i troškove prijevoza članicama, za što godišnje treba minimalno 300.000 kuna. No novca za sve nema, pa dosta programa i aktivnosti reduciraju, zaključila je te podsjetila da financiranje udruga spada u nadležnost općina i gradova u kojima djeluju.

Županijska Zajednica iduće godine planira organizirati županijske susrete kazališnih amatera, smotre puhačkih orkestara, tamburaških orkestara i malih glazbenih sastava, smotru dječjeg folklora, likovnu koloniju, smotre izvornog i koreografiranog folklora, pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava, koncert “Od županije samo najbolje” te Međunarodni festival folklora “Iz bakine škrinje”.

Spomenimo i da su u Upravni odbor županijske Zajednica kulturno-umjetničkih udruga izabrani Davor Konfic iz Križevaca, Mirjana Benko iz Svetog Ivana Žabna, Vesna Martinjak iz Koprivnice, Matija Bažulić iz Đurđevca i Milka Novaković iz Gole.

zatvori