Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Antonia, Nikol i Mario poklonili su svoje vrijeme i znanje i kreirali slikovnicu kojom žele prikupiti novac za Udrugu Latice

Volonteri Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice Nikol Bali, Antonia Prilika i Mario Matijašić osmislili su i kreirali slikovnicu ‘Slon kojeg nisu slušale noge’.

Slikovnica je namijenjena djeci vrtićke i niže osnovnoškolske dobi i njezin sadržaj potiče prihvaćanje različitosti i razvoj empatije. Tiskana je u sklopu humanitarne akcije “Darujte prostor Laticama”, a novac od njene prodaje namijenjen je za adaptaciju novog prostora Udruge. Postojeći im je zbog aktivnosti koje provode i broja korisnika postao premalen.

Nikol je bila zadužena za tekst, Antonia za ilustracije, a Mario za grafički dizajn. Kako je ova lijepa ideja zapravo provedena u djelo ispričali su njezini glavni akteri tijekom sinoćnjeg predstavljanju slikovnice.

— Dok radimo nešto i ne vidimo izlaz, uvijek nađemo kako riješiti problem. Ono što svaki put imam dojam jest da se dobro vraća dobrim. Dok se trudite, radite i želite nešto dobro, pojave se ljudi koji vam u tome pomognu. Ova cijela priča o nastanku te slikovnice je jedna od takvih — rekla je predsjednica Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice Nevenka Fuchs.

A priča počinje s dolaskom profesorice hrvatskog jezika i književnosti i filozofije Nikol Bali u mlađi klub Naši anđeli. Nikol je odlučila za vrijeme školskih praznika pomagati djeci s teškoćama u razvoju za koje je u sklopu spomenutog kluba organizirana skrb u vrijeme kad nema škole.

Tamo je već volontirala Antonia, inače odgajateljica u jednom dječjem vrtiću u Đurđevcu koja je dosad već izrađivala taktilne slikovnice. Antonia je, priča Nikol, vrlo rado prihvatila ideju o izdavanju slikovnice, a curama je na kraju svojim znanjem pomogao prvostupnik dizajna Mario.

— Željeli smo da djeca od malih nogu uvide da dijete u kolicima nije različitije od nas, nego jednostavno ne može hodati. No, može puno ljepše pjevati ili crtati ljepše od drugih i da se nitko ne treba osjećati različito — istaknula je Antonia.

Slikovnica je tiskana u 1200 primjeraka, što su omogućili razni sponzori, i može se kupiti u prostorijama Udruge u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Sve dodatne infomacije mogu se dobiti na Facebook stranici Udruge.

— Osim prikupljanja novca za naše Latice, važno je i da je naš slonić već došao u petsto obitelji zahvaljujući Gradu Koprivnici koji ih je kupio i podijelio, i da je petsto mališana čitalo malog slona. Da su pročitali da je moguće roditi se da te ne slušaju noge, ali da će usprkost tome naći svoje prave prijatelje koji će se igrati s tobom. Važno je znati da smo svi posebni na svoj način, da svi imamo dobre i loše strane. Jedino što je važno je da se međusobno prihvaćamo i volimo — zaključila je na kraju Nikol.

Ako želite donirati za ovaj projekt uplate možete izvršiti na račun u Podravskoj banci:

Primatelj: Udruga Latice
Adresa: Hercegovačka 1, 48000 Koprivnica
IBAN: HR 0923860021552003212
Model: 00
Poziv na broj: Datum uplate
Svrha uplate: ‘donacija – Darujte prostor Laticama’

zatvori