Petak, 26. travnja 2024.

Koren o sastanku u Banskim dvorima: Župani i Vlada svjesni su da je Piškornica izuzetno bitan projekt za Hrvatsku

Hrvatska vlada je, prema svemu sudeći, prihvatila inicijativu župana pet sjevernih i sjeverozapadnih županija za osnivanjem Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku.

Dojmove s jučerašnjeg sastanka u sjedištu Vlade u zagrebačkim Banskim dvorima, gdje je uz premijera Plenkovića i potpredsjednika Vlade Štromara petoricu župana dočekalo još sedmero ministara, Dravi.info je prenio podravsko-prigorski župan Darko Koren:

— Ja bih vrlo jednostavno mogao odgovoriti da sam jako zadovoljan. Mislim da je taj naš sastanak, inicijativa koju smo pokrenuli vrlo kvalitetna i svrsishodna. Smatramo da je takav pristup vrlo konstruktivan jer možemo puno jače nastupati i zastupati naše interese. Govorili smo naravno o projektima čija veličina prelazi županijske okvire i granice. Prije svega to se odnosi na promet, čija veličina prelazi granice uvjetno rečeno ove naše regije.

Među takvim projektima svakako je nova podravska magistrala, a župan Koren je kao iznimno važne za našu županiju istakao i nastavak izgradnje brze ceste, program javno-privatnog partnerstva, problem naplate rudne rente, odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu, projekt razvoja širokopojasnog interneta te naravno realizaciju projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica:

— … za koji smo dobili apsolutnu podršku usprkos aktualnostima koje su taj projekt trenutno opteretile. No svi smo svjesni, i kolege župani i Vlada Republike Hrvatske, da je to izuzetno bitan projekt za Hrvatsku, u sektoru gospodarenja otpadom ovog trenutka vjerojatno najznačajniji, i prilika da se iskoriste velika sredstva iz europskih fondova.

Naši župani imaju vremena do sljedećeg sastanka, koji je najavljen za kraj siječnja ili početak veljače, da konkretiziraju sve ideje i projekte kako bi mogli iskoristiti 401 milijun eura, koliko je prema riječima ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac ovim županijama na raspolaganju iz operativnih programa.

zatvori