Snimio Marko Posavec.
Nadzorni odbor Piškornice, osim izvanrednog otkaza ugovora o radu sada već bivšem direktoru Mladenu Jozinoviću, predložio je Skupštini društva i da cijeli slučaj proslijedi Državnom odvjetništvu, što je Skupština jučer i prihvatila.

Kako nam je rekao predsjednik Nadzornog odbora, inače županijski pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac, utvrđeno je da je Jozinović povrijedio ugovor o radu jer se prema tvrtkama-kćerima Piškornice – Piškornici Sanacijsko odlagalište i Piškornici Sanacije – odnosio kao vlasnik, a ne kao zastupnik vlasnika.

Tako je sam donio odluku o isplati nagrade za dobro poslovanje, bez da je o tome imao odluku Skupštine društva koja predstavlja vlasnike. Doznajemo i da Jozinović o tome nije ni obavijestio niti zatražio dozvolu vlasnika.

Isplativši sebi u srpnju nagradu, stvorio je trošak trgovačkom društvu i za taj je iznos ujedno oštetio vlasnike, a to su osnivači – četiri sjeverne hrvatske županije, među kojima i naša Koprivničko-križevačka, te Općina Koprivnički Ivanec.

Osim nagrada za dobro poslovanje, Jozinović je s tvrtkama-kćerima Piškornice potpisao i ugovore o djelu koje je, ustvrdio je Nadzorni odbor, odobravao u funkciji direktora sa samim sobom u funkciji izvršitelja.

Bruto iznos nagrada po ugovorima o djelu proknjižio je na poziciju poslovnih rashoda u kategoriju ostalih vanjskih troškova, troškovi naknada drugog dohotka u iznosu od 2.312.107 kuna čime je direktno smanjena bruto dobit društva Piškornica – Sanacijsko odlagalište za 2016. godinu, a time i pripadajuća neto dobit osnivača, društva Piškornica.

Nadzorni odbor je na temelju informacija novog direktora Mladena Ružmana utvrdio i da prema sistematizaciji radnih mjesta ne postoji slobodno radno mjesto u Društvu koje odgovara završenom obrazovanju i radnom iskustvu Mladena Jozinovića. A kako je dobio izvanredni otkaz, nema ni pravo na otpremninu.

Nadzorni odbor svoju je odluku donio u petak, 24. studenoga, a otkaz Jozinoviću stupio je na snagu s utorkom, 28. studenoga.

Predsjednik Nadzornog odbora rekao nam je i da interna revizija još uvijek nije završila svoj nadzor te da će, kad bude gotov, nalazom dopuniti zahtjev za pokretanjem postupka kod Državnog odvjetništva.

Izvor Piškornica.
Izvor Piškornica.