Petak, 26. travnja 2024.

FOTO U koprivničke osnovne škole stižu individualni planovi i nove metode rada s nadarenim učenicima

Učitelji koprivničkih osnovnih škola, točnije njih 21, od sljedećeg polugodišta počet će posebno raditi s nadarenim učenicima trećih razreda.

Do tada bi trebali završiti selekciju nadarenih, ali i proći edukaciju o radu s njima. Za svakog od učenika potom će se izraditi individualni plan aktivnosti. Rekla je to na današnjoj početnoj konferenciji projekta “Znanje kao dar” njegova voditeljica Maja Balaško te dodala:

— Sam taj individualizirani program će definirati aktivnosti koje će se dalje provoditi. Jako je teško govoriti unaprijed s obzirom na širok spektar darovitosti, pa sukladno području darovitosti koje će biti zamijećene kod učenika će se aktivnosti primjenjivati.

Novac za provedbu projekta Grad Koprivnica osigurao je iz Europskog socijalnog fonda. Točnije, od gotovo milijun kuna kolika je vrijednost projekta, 773 tisuće dolazi iz Europe.

— Projekt će nam omogućiti da u naše škole uvedemo neke nove metode i nova didaktička pomagala. Educirat ćemo nastavnike tako da omogućimo njima i našim đacima da od malih nogu prepoznaju one darovite i talentirane, ali i da ih znaju kroz daljnje školovanje usmjeriti u onom smjeru za koji vjeruju da se u njemu mogu najviše razvijati — kaže koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Naravno, učitelji su se i dosad trudili posebno raditi s nadarenim učenicima, no ovaj projekt to će itekako olakšati, smatra ravnateljica Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Gordana Gazdić-Buhanec:

— Ali moram reći da je vrlo malo formalnog obrazovanja, i tijekom studija i kasnije, za identificiranje i praćenje darovite djece. Sada ćemo dobiti sve što nam je potrebno da se sustavno počne raditi ono što je školama zakonska obveza. Jako se tome radujemo. Imamo nekog iskustva, ali sve je to bilo na razini pojedinaca i stručnih službi.

Statistika kaže da je u generaciji 5% onih nadarenih što bi značilo da će u projekt biti uključeno šesnaestak učenika. No, točan broj saznat će se u narednim mjesecima.
Spomenimo na kraju da sam projekt traje 18 mjeseci.

zatvori