Četvrtak, 23. svibnja 2024.

UDRUGA BOLJE SUTRA Sadnji visećih gredica odazvalo se više od tristo građana

Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice predstavila je rezultate građanske akcije ‘Naš doprinos zajednici – Viseće gredice’.

Riječ je o akciji prilagođenog vrtlarenja za osobe s invaliditetom čiji je cilj, između ostaloga, senzibilizacija predškolaca prema osobama s invaliditetom te međugeneracijska solidarnost.

Tako su u ovoj aktivnosti sudjelovali i mališani iz koprivničkog Dječjeg vrtića “Tratinčica” te članovi Udruge za starije osobe “Mariška“.

Predsjednica Udruge “Bolje sutra” Marija Mraz izuzetno je zadovoljna rezultatima koje su postigli tijekom ove akcije. Postavljene su sve četiri planirane gredice, dvije u partnerskoj organizaciji s Klubom Mariška te dvije u Dječjem vrtiću Tratinčica u objektu Loptica. Mališani iz skupine Srećice obećali su da će sa svojim tetama voditi brigu o gredicama i po završetku ove akcije.

Uz to, jedna je gredica postavljena i u prostoru udruge Bolje sutra odnosno u vrtu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

Marija Mraz. Snimio Marko Posavec.

— Jako smo zadovoljni odazivom korisnika i sudionika. Iz Kluba Mariška sudjelovalo je 47 osoba, čak i više nego smo planirali, zatim četrdesetak djece iz Dječjeg vrtića Tratinčica Koprivnica, 27 članova Udruge što je opet isto tako više nego smo planirali.

U akciji je tako sudjelovalo više od tristo građana.

— Uključivalo se puno građana, neki su mi čak i rekli da nikad nisu čuli za Udrugu osoba s invaliditetom bez obzira na to koliko smo aktivni. Njih smo potaknuli da u svojim vrtovima posade nešto takvo.

Svi uključeni u akciju izrađivali su i vrećice od recikliranog tekstila te drvene kutijice ukrašene decoupage tehnikom. U njih su spremali sušeno bilje koje će se koristiti za nove programe u sklopu projekta „Zdravi grad“ Koprivnica.

— U vrtiću smo bojali lutkicu Koprivicu od recikliranog drva. To je djevojčica koja je u kolicima i na taj način smo djecu poučavali drugačijim načinima kretanja i toleranciji prema različitostima — dodaje Marija Mraz.

Udruga “Bolje sutra” nastavit će tražiti natječaje kako bi proširili ovakve aktivnosti jer, kako kaže Marija Mraz, možda u nekom budućem socijalnom poduzeću razviju i granu za bavljenje vrtlarenjem.

Snimio Marko Posavec.
zatvori