Petak, 17. svibnja 2024.

Piškornica je odustala od gradnje kogeneracijskog postrojenja na području Koprivničkog Ivanca

U Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Piškornica odustali su od izgradnje kogeneracijskog postrojenja u poduzetničkoj zoni Koprivnički Ivanec.

— Odustajemo od gradnje kogeneracije u gospodarskoj zoni Koprivnički Ivanec. U petak smo povukli pismo namjere kojim smo iskazali interes za kupnju zemljišta i definitivno smo odustali od te lokacije — rekao je Dravi.info direktor Piškornice Mladen Jozinović.

Je li odluka donesena pod pritiskom javnosti?

— Više je razloga. Mogu samo reći da smo bili spremni kupiti i više zemljišta, ako treba i pet hektara. Jako nam je bilo stalo da se lokacija kogeneracije definira u gospodarskoj zoni Koprivnički Ivanec. Međutim, to sada nije tako. Povukli smo to pismo namjere. Riječ je bila o projektu budućnosti koji se ne bi gradio sutra već u narednih pet godina, kako smo i najavljivali. Taj ćemo projekt graditi negdje drugdje. Postoji zanimanje jedinica lokalne samouprave koje žele da to gradimo na njihovu teritoriju. To ćemo graditi tamo gdje budu najpovoljniji uvjeti za nas.

Iako ne želi komentirati razlog odustajanja od lokacije u Koprivničkom Ivancu, Jozinović ipak dodaje:

— Tvrtka ima pravo razvijati projekte uzevši pri tom u obzir sve benefite, prednosti, mane svake pojedine lokacije. Ova je imala velike komparativne prednost za razvoj gospodarstva. To nije bilo prepoznato i nisu nisu postojali zdravi uvjeti za nastavak ovog projekta. O svemu ću više govoriti na sjednici Županijske skupštine što je sazvana za 7. studenoga.

Mladen Jozinović. Snimio Marko Posavec.

Kada je pak riječ o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom na Piškornici, Jozinović kaže da projekt ide dalje svojim tijekom. Tvrtka je u vlasništvu zemljišta potrebnog za centar s mehaničko-biološkom obradom i svom pripadajućom infrastrukturom. Kogeneracija je tek trebala biti nadogradnja toga sustava, poput takvih modernih sustava u zapadnoj Europi, pojašnjava Jozinović i za primjer navodi nama najbliže Celje.

Direktor RCGO-a Piškornica i dalje ne želi komentirati izjave političara. Tako nam nije odgovorio ni na pitanje je li upravo izjava načelnika ivanečke općine Maria Švegovića kako neće dozvoliti izgradnju kogeneracije pravi razlog odustajanja od lokacije u Koprivničkom Ivancu. Dodaje tek da će s načelnikom Švegovićem u budućnosti komunicirati u skladu s društvenim ugovorom RCGO-a.

Za izgradnju kogeneracije, projekta vrijednog 15 milijuna eura, zainteresirane su jedinice lokalne samouprave s područja četiri sjeverozapadne hrvatske županije, osnivača RCGO-a, kaže Jozinović ne želeći reći o kojima je riječ, osim da je riječ o ozbiljnom projektu koji će besplatnu toplinsku energiju ponuditi gospodarstvu i stanovništvu.

Bez obzira gdje, tvrtka će taj projekt sigurno u budućnosti realizirati, a koristit će se alternativno gorivo nastalo obradom otpada na Piškornici — najavio je Jozinović.

Jozinović će o projektu uskoro ponovno govoriti pred članovima Županijske skupštine. Tematska sjednica na zahtjev oporbe bit će održana 7. studenoga. Prvo će vijećnici obići odlagalište otpada na Piškornici, a onda će uslijediti i sjednica u koprivničkog Gradskoj vijećnici.

Tematsku sjednicu o Piškornici održat će i koprivničko Gradsko vijeće. Odlučili su to jedinstveno svi vijećnici. Sjednica će biti sazvana u roku od 15 dana, a kad će biti održana, još nije odlučeno.

Švegović: Pozdravljamo odluku, kogeneracijsko postrojenje je spalionica na mala vrata

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović zadovoljan je što je Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica odustao od izgradnje kogeneracije na području općine koju vodi:

— Mislim da je to dobra odluka vodstva Piškornice. Nadam se da su postali svjesni da je to ipak spalionica na mala vrata koja bi imala dugoročne posljedice na okoliš i mještane Općine Koprivnički Ivanec, ali i okolice – grada Koprivnice i okolnih općina.

Načelnik Švegović je uvjeren da u svijetu ne postoji filter koji će izdvojiti štetne tvari iz ispušnih plinova, te da bi one svakako ljudima i okolišu uzrokovale štetne posljedice.

zatvori