Petak, 3. svibnja 2024.

LORENA MEĐIMUREC Koprivnička gimnazijalka provela je tri tjedna u Njemačkoj, evo što je tamo naučila

Učenica koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’ Lorena Međimurec sudjelovala je na trotjednom tečaju njemačkog jezika u obliku stipendije koju joj je dodijelio Goethe-Institut.

Polaznici tečaja bili su smješteni u hostelu u gradu Bielefeldu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, a razlog zbog kojeg su se okupili bilo je upoznavanje njemačke kulture i običaja iz prve ruke.

— Bila su to zaista zanimljiva i izazovna tri tjedna ispunjena zabavom, druženjima, aktivnostima i radionicama — govori Lorena.

Mladi iz Indije, Portugala, SAD-a, Etiopije, Jordana, Hrvatske, Ukrajine, Moldavije, Italije i mnogih drugih zemalja u tom su se malom gradiću vrlo brzo povezali.

Lorena Međimurec. Ustupila Gimnazija “Fran Galović”.

— Smještaj nam je bio odličan i imali smo sve što smo poželjeli. Uz samu nastavu koju smo pohađali, neki su bili posebno izabrani da sudjeluju u tzv. medijskom tečaju koji je prvi put uveden ove godine. Ja sam imala isto tu čast sudjelovati — dodaje Lorena.

Na medijskom tečaju Lorena je naučila kako napisati novinski članak, kako se sastavljaju novine, kako se zovu pojedini dijelovi novina i kako “okinuti” najbolju fotografiju.

— Nakon nastave uvijek smo imali slobodnog vremena za željene aktivnosti, a izbor je doista bio velik. Od bavljenja sportom, pjevanja, društvenih igara pa do “šopingiranja”, šetnje po gradu, kupanja na bazenima itd.

Uz to, odlazili su na organizirane izlete u ostale njemačke gradove kao što su Hannover i Köln.

— Ova stipendija stvarno puno vrijedi u životu jer sam pomoću nje iz prve ruke iskusila njemački jezik i kulturu te čak obogatila vokabular i izgovor njemačkih riječi. Ta tri tjedna provedena u Njemačkoj s vršnjacima iz cijelog svijeta definitivno će mi ostati u dobrom i lijepom sjećanju. Svi smo mi tamo postala mala obitelj i međusobno smo razmijenili kontakte, a i čujemo se preko društvenih mreža — zaključuje Lorena.

Ustupila Gimnazija “Fran Galović”.
zatvori