Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Predstavljen Inkubator kreativnih industrija: ‘Radi se o projektu od iznimnog značaja za hrvatsko gospodarstvo’

U koprivničkom Kampusu označen je početak realizacije projekta izgradnje Inkubatora kreativnih industrija.

Na 1440 kvadrata bit će 40 novih ureda opremljenih vrhunskom tehnologijom. Najavila je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić:

Snimio Marko Horvat.

– Zgrada će biti posebna po tome što je skoro nulte energetske kategorije. Tako će poduzetnici koji tek počinju s poslovanjem imati minimalne režijske troškove. Zgrada će imati veliki coworking prostor, moći ćemo razgovarati sa svim dijelovima svijeta, predstavljati svoje proizvode, pitchati svoje ideje, predstaviti se, investitorima, tržištima i svima koji su nam važni da nam poslovni pothvat uspije. Imat ćemo hrpu novosti koje zbog nekih razloga nismo mogli realizirati u postojećem inkubatoru.

Ovim će projektom Koprivnica zadovoljiti trenutne potrebe za poslovnim prostorom ovdašnjih poduzetnika, kaže Golčić ističući da trenutno ne mogu smjestiti sve koji bi htjeli početi baviti se poduzetništvom:

– I to je razlog i motiv da radimo još i više i da ovom zgradom ponudimo već standardnu opremu, ono što kao uspješni model vidimo u svijetu. Nadamo se da će Koprivnica ovim projektom i svime onime što dalje planiramo na karti poduzetništva bitno pojačati svoju poziciju.

Izvor: Koprivnički poduzetnik.

U novu zgradu tako će useliti poduzetnici koji u svom poslovanju trebaju maksimalne tehnološke uvjete, najavila je Golčić:

– Mi ovog trenutka na listi čekanja imamo toliko poduzetnika da možemo popuniti i staru i novu zgradu. Imamo zahtjeve i za mini proizvodnim halama, kakve planiramo urediti u objektu pored. Popunit ćemo cijeli ovaj prostor, a infrastrukturu smo dobro planirali i iskomunicirali s Ministarstvom gospodarstva. Sve to ima tržišno opravdane ciljeve.

To je potvrdila i pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Kulakovski Kramarić:

Snimio Marko Horvat.

– Projekt izgradnje Inkubatora kreativnih industrija od iznimnog je značaja za hrvatsko gospodarstvo. Pružit će mogućnost novim poduzetnicima, start upovima, kao i onima kojima je potrebna dodatna podrška, za razvoj inovativnih proizvoda te za njihovo predstavljanje na tržištu. Ovo je također mjesto na kojemu će poduzetnici moći učiti jedni od drugih, putem dodatnih edukacija i savjetovanja, međusobno se povezati i razmjenjivati ideje pa i tako unaprijediti svoj rast i razvoj. Vjerujemo da će odobren novac biti uspješno uložen.

U novoj zgradi poslovanje svoje tvrtke vidi i Filip Stojić, direktor poduzeća Code box. Uglavnom radi za strana tržišta, najviše Ameriku.

Snimio Marko Horvat.

Trenutno djeluje u postojećem inkubatoru u Dravskoj. Do preseljenja u Inkubator kreativnih industrija u starom je dobio na raspolaganje još jednu prostoriju, a evo što očekuje od novoga:

– Definitivno očekujemo veće prostore, tehničku opremljenost, nove tehnologije, umreženost svih sustava jer su instalacije u starom inkubatoru dosta stare. U novom prostoru očekujem bržu komunikaciju sa serverima, uglavnom veću brzinu i kvalitetu.

Velika očekivanja od inkubatora kreativnih industrija ima i gradonačelnik Mišel Jakšić jer je svjestan da je budućnost Koprivnice upravo u malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu.

– Ovo je jedan od koračića prema jačanju malog i srednjeg poduzetništva u gradu Koprivnici. Izuzetno mi je drago što to pada upravo na početku obilježavanja Dana grada Koprivnice i kad obilježavamo pedesetu obljetnicu Udruženja obrtnika Koprivnica. Izuzetno mi je drago da su s nama danas i predstavnici ministarstva i Vlade RH jer su nam doista bili partner na pripremi projekta izgradnje novog inkubatora kreativnog poduzetništva u Koprivnici koji će sto posto biti sufinanciran novcem Europske unije. Ovo je jedan od tih koračića koji pokazuje da Koprivnica želi hrabro ići prema nekim novim znanjima, novim tehnologija i novim industrijama i vidovima poduzetništva. Jedva čekam da cijela priča bude dovedena do kraja i da unutra usele stanari.

A to bi se trebalo dogoditi do rujna 2019. godine. Recimo i da je vrijednost izgradnje i opremanja inkubatora kreativnih industrija 13,409.103,25 kuna, a cijeli iznos osigurala je Europska unija iz svog Fonda za regionalni razvoj. Pod uvjetom, naravno da se uspije naći izvođača radova koji će biti u stanju izgraditi i opremiti novu zgradu.

zatvori