Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Na tribini u Koprivničkom Ivancu stručnjaci pojasnili što se događa s otpadom na Piškornici i što znači kogeneracijsko postrojenje

Na zahtjev općinskih vijećnika u Koprivničkom Ivancu sinoć je održana javna tribina o Piškornici i kogeneracijskom postrojenju.

Načelnik ivanečke općine Mario Švegović zadovoljan je održanom tribinom – i odazivom građana ali i odgovorima koje su im, kaže, dali stručnjaci:

– Jučer smo od stručnjaka imali prilike čuti što to jest, to je i dalje smeće koje će nažalost ostati na tom mjestu na koje je dovezeno i neće biti ni na koji način obrađeno. Struka je rekla: takvu vrstu miješanog komunalnog otpada više se ne može iskoristiti.

U poslovnom planu Piškornice bila je obrada dovezenog komunalnog otpada i izgradnja kogeneracijskog postrojenja u kojemu bi se gorivom iz otpada proizvodila električna energija i vodena para.

No, prije tjedan dana predsjednik Uprave Piškornice Mladen Jozinović povukao je pismo namjere za kupnju parcele za izgradnju kogeneracijskog postrojenja, i rekao nam da će ga graditi tamo gdje je projekt budućnosti, kako ga je definirao, dobrodošao.

Ivanečki načelnik Švegović djelomično je, kaže, zadovoljan ovakvim razvojem događaja:

– Nadam se da je ova odluka nije privremena, da su doista odustali od ovakvog načina zbrinjavanja. Oni vole reći da je to RDS gorivo, međutim njegov su sastav tkanina, papir, drvo, plastika, gume i sve i svašta što je u tom smeću. Kod sagorijevanja nastaju štetne emisije plinova. To je jučer struka rekla i jako mi je drago da je prof. Stanko Uršić to lijepo pojasnio. Mislim da to ne treba ni Općini Koprivnički Ivanec, ni mještanima okolnih općina, a pogotovo ne u blizini Podravke.

Švegović raspolaže informacijama da je Piškornica zatražila povećanje kapaciteta odlagališta otpada 504 tisuće tona. Zaključuje da će se tako zapuniti preostala četvrta kaseta. Kad se to popuni, zaključuje Švegović, na Piškornici će zauvijek ostati brdo smeća:

– Nakon zapunjavanja kompletnog predviđenog kapaciteta odlagališta, to je profesor Slaven Dobrović jučer objasnio, napravit će se takozvani sarkofag, smeće će biti zaštićeno od utjecaja okoliša i ostat će dalje nama da ga gledamo.

Nakon jučerašnje tribine, načelnik Švegović je uvjeren da će umjesto obrade otpada u modernom centru – kako je bilo prezentirano još prije desetak godina, na Piškornici zauvijek ostati brdo smeća.

Na upit što kane dalje poduzeti, načelnik Švegović je rekao da će osnovati eko udrugu Glas za spas i potom odlučiti o daljnjim aktivnostima.

Zanimljivo je da je za stanje na Piškornici profesor Slaven Dobrović optužio jedinice lokalne samouprave koje nisu izgradile sortirnice otpad. Da je otpad na vrijeme sortiran, do ovoga na Piškornici ne bi došlo, zaključio je.

Recimo i da na tribini nije bilo direktora RCGO-a Piškornica Mladena Jozinovića. Svoj nedolazak je ispričao ranije dogovorenim radnim obvezama, rekao je načelnik Švegović. Od najavljenih sudionika nije bilo ni Marka Košaka iz Zelene akcije.

zatvori