Subota, 25. svibnja 2024.

Iza nas je poprilično miran mjesec, manje smo kršili zakone i bili smo odgovorniji vozači

Podravci i Prigorci bili su u kolovozu poprilično dobri. Barem prema policijskoj statistici koja kaže da je prethodnog mjeseca zabilježen manji broj kaznenih djela, manje prometnih nesreća, kao i manji broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira. Također, na županijskim prometnicama nitko nije smrtno stradao.

U kolovozu su zabilježena 83 kaznena djela, a kazneno je prijavljeno 37 osoba.

— U najvećem dijelu su zabilježena kaznena dijela općeg kriminaliteta, njih 55. Svega jedno kazneno djelo iz domene gospodarstva, tri iz organiziranog kriminala i 23 kaznena dijela maloljetničke delinkvencije — pojasnio je glasnogovornik Policijske uprave koprivničko-križevačke Dražen Laljek.

Policijska uprava koprivničko-križevačka i na godišnjoj razini bilježi pad broja kaznenih djela i to za osam posto.

Prometnih nesreća bilo je 46 i to je manje nego u srpnju.

— Na godišnjoj razini imamo pad broja prometnih nesreća za nešto više od četiri posto. Bilježimo i značajniji pad ukupnog broja nastradalih osoba i dobar je pokazatelj pad apsolutno svih oblika stradavanja pa i onih najtežih. Prošle godine imali smo devet smrtno stradalih, a ove godine šest — kaže Laljek.

Nastradalo je 28 osoba. Teško je ozlijeđeno pet vozača i dva pješaka, a lakše 16 vozača, četiri putnika i pješak. Pod utjecajem alkohola bilo je šest sudionika prometnih nesreća, što je također manje nego mjesec ranije.

Čuvari zakona u kolovozu su sankcionirali 1083 prometna prekršaja. Iz prometa je isključeno 166 vozača i 21 vozilo, a oduzeto je 65 vozačkih dozvola. U prostorijama policije do otriježnjenja zadržano je 18 vozača, 23 su uhićena i 19 ih je dovedeno na žurni prekršajni postupak nadležnim prekršajnim sudovima.

Manje prekršaja građani su napravili i kad govorimo o narušavanju javnog reda i mira. Policijski službenici na teren su izlazili zbog dva drska ponašanja, osam tučnjava, šest svađa i vika, a prekršitelji su ih pet puta omalovažavali i vrijeđali.

Istaknimo da je u kolovozu počinjeno 33 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Nadalje, zabilježena su tri požara na građevinskim objektima, jedan na prijevoznom sredstvu i jedan požar otvorenog prostora. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na oko 130 tisuća kuna.

— Toliko požara bilo je i u srpnju, ali se stabilizirao broj požara koje smo smo zabilježili ove godine. Bilo ih je gotovo pedeset posto više nego lani — pojašnjava Laljek.

Dodajmo da tijekom kolovoza nisu zabilježeni nezakoniti prelasci državne granice, niti je bilo odbijanja ulazaka u Hrvatsku.

zatvori