Srijeda, 1. svibnja 2024.

MARTINA GREGUR ponovno odlazi na Svjetsko prvenstvo frizera i kozmetičara, ovoga puta u Francusku

Koprivnička frizerka Martina Gregur ovih dana putuje na još jedno Svjetsko prvenstvo frizera i kozmetičara, koje će se od 16. do 18. rujna održati u Parizu. Razgovarali smo s njom o tome što očekuje i što za nju to znači.

– Veselim se natjecanju, koje osim obaveza koje imam kao sudac donosi i susrete s kolegicama i kolegama iz cijelog svijeta, razmjenu iskustava, seminare na kojima se uvijek vide novi i zanimljivi trendovi, ali i mogućnost da vidim brojne radove talentiranih ljudi.

Ustupila Martina Gregur.

Opišite nam malo samo prvenstvo?

Atmosfera u dvorani je uvijek užurbana, osjeća se pozitivna napetost natjecatelja, ali uvijek ima i smijeha. Sveukupno kroz dvoranu prođe više tisuća ljudi, a natjecatelja ponekad ima preko tisuću, tako da je stalno živo. Od 9 sati ujutro do 17 sati navečer, kad završava natjecateljski dan. Mi suci na natjecanju smo čitav dan. Svaki sudac maksimalno može suditi u četiri kategorije po danu, što je mnogo, budući da u pojedinim kategorijama ima čak 120 natjecatelja, a osim toga, pola sata prije nego kategorija koju sudite počne, kao i za vrijeme izrade frizure, suci su zatvoreni u sobi. Tako da smo ponekad čitav dan u sobi.

Što Vam donose ta prvenstva?

U prvom redu zadovoljstvo jer se radi o nečemu što nije dio svakodnevnog posla, ali što s druge strane utječe na vas i formira u profesionalnom smislu, i što ipak koristite, u ne tako izražajnom obliku, kod izrade frizura i šišanja. Ali sve to formiralo me i kao osobu. Od prvog prvenstva u Las Vegasu 2002. do danas bila sam na 10 europskih i 9 svjetskih prvenstava, od Chicaga do Južne Koreje, a na svim tim putovanjima naučite se nositi s raznim situacijama.

Ima li Hrvatska svoje natjecatelje na prvenstvu?

Na ovo natjecanje ide čak 15-ak natjecatelja, što je mnogo više nego nekoliko ranijih godina. Ove godine u travnju je Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore organizirao Otvoreno prvenstvo frizera i kozmetičara na temelju kojeg su se natjecatelji izborili za prvenstvo u Parizu. Osobito mi je drago da će naša županija opet imati predstavnika među natjecateljima – Ivana Vincek iz Molvi natjecat će se u kategoriji Fantazija na natjecateljskoj lutki.

zatvori