Petak, 26. travnja 2024.

Ludens teatar do daljnjega neće izvoditi predstave ni provoditi druge programe u Koprivnici

Koprivnička publika neko vrijeme neće moći uživati u kazališnim predstavama Ludens teatra, a s radom privremeno prestaju i druge aktivnosti koprivničkog kazališta, stoji u priopćenju koje nam je jučer stiglo.

“U jedanaestoj sezoni Ludens teatar fokusirat će se na provođenje kazališne
djelatnosti na području Republike Hrvatske, odnosno gostovanja, dok u Koprivnici
planirane aktivnosti nažalost nisu ostvarive. Stoga obavještavamo naše korisnike, publiku i polaznike programa, da do daljnjega neće biti upisa u Dramski studio, Scenografsku radionicu niti predstava“, poručuju iz Ludensa.

Razlozi su financijske prirode. Kako nam je rekao izvršni producent Ludens teatra Sven Šestak, koprivničko kazalište više nije u mogućnosti pokrivati troškove najma prostora u Domu mladih. Ističe kako je Ludens neprofitno kazalište i kako se u proteklih deset godina radom, trudom, zalaganjem i predstavama pozicionirao visoko u poretku hrvatskih neprofitnih kazališta, čemu svjedoče osvojene nagrade i odličan odaziv publike na predstave.

“Naša misija i vizija su da kvalitetnim i inovativnim kulturnim sadržajima prenosimo bitne poruke i odgovaramo na potrebe zajednice, izgrađujemo je i odgajamo. No, da bismo to mogli neophodno je i razumijevanje puno većeg spektra ljudi jer kazališna djelatnost iziskuje trud, strpljenje te određene financijske izdatke, a trenutno je ne možemo provoditi na području Koprivnice zbog uvjeta u kojima se Ludens teatar našao. Hoćemo li zbog trenutne situacije odustati u svojoj namjeri odgajanja i izgrađivanja zajednice? Prestati živjeti našu viziju i misiju? Ispunjavati ono u što vjerujemo da je kazališnoj sceni potrebno? Naravno da nećemo. Ludens teatar nastavlja sa svojim radom, no u nešto drugačijem aranžmanu, za koji će se, vjerujemo, pronaći adekvatno rješenje koje zadovoljava sve strane uključene u novonastalu situaciju”, stoji u priopćenju.

Šestak nam je kazao kako su pokrenuti pregovori s nadležnima i očekuje da će se rješenje pronaći te da Koprivnica neće ostati bez kazališta, no do tog trenutka Ludens će svoje aktivnosti usmjeriti drugamo jer u Koprivnici nema sredstava za njihovo provođenje.

zatvori