Srijeda, 26. lipnja 2024.

Koprivničko-križevačka županija ima najbolje orače u Hrvatskoj

Na parcelama u Kupinečkom Kraljevcu održano je natjecanje orača Republike Hrvatske – 15. natjecanje orača traktorima i 6. natjecanje orača.

U oranju s traktorima sudjelovalo je 30 natjecatelja iz 15 županija, a u natjecanju u oranju s konjima šest natjecatelja.

Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije pobjednik je u kategoriji pluga ravnjaka, a Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije pobjednik je u kategoriji pluga premetnjaka. Ekipno je Koprivničko-križevačka županija osvojila prvo mjesto.

Naš Saša Višak osvojio je drugo mjesto u kategoriji plugova ravnjaka, a Zoran Radiček bio je treći u kategoriji plugova premetnjaka.

Organizatori natjecanju su Hrvatska udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Grad Zagreb, Savjetodavna služba i Udruga orača Grada Zagreba (UOGZ) uz suorganizaciju Zagrebačkog Holdinga d.o.o., Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP), tvrtke Fragaria d.o.o. i Poljoprivredne škole Zagreb, uz pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede.

Na 6. Natjecanju u oranju konjima Republike Hrvatske nastupilo je 6 natjecatelja, od kojih je titulu najboljeg ponio Josip Dorić iz Brodsko-posavske županije, drugoplasirani je Ivan Dugaja iz Virovitičko-podravske županije, a trećeplasirani je Mirko Majsec iz Krapinsko-zagorske županije.

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjivali su certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri.

Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization). Uz bogat kulturno-umjetnički program i gastronomsku ponudu, bile su organizirane vožnje kočijama i jahanje konja te ponija.

Natjecanja su, zaoravanjem prve brazde konjima, svečano otvorili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

REZULTATI

Plug ravnjak
1.mjesto Radivoj Rekić, Virovitičko-podravska županija
2. mjesto Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija
3. mjesto Mijo Samardžija, Požeško-slavonska županija

Plug premetnjak
1. mjesto Zoran Piskač, Bjelovarsko-bilogorska županija
2. mjesto Ivan Spudić, Karlovačka županija
3. mjesto Zoran Radiček, Koprivničko-križevačka županija

Ekipno
1. mjesto Koprivničko-križevačka županija
2. mjesto Bjelovarsko-bilogorska županija
3. mjesto Virovitičko-podravska županija

zatvori