Nedjelja, 28. travnja 2024.

Ivica Jurenec: ‘Branitelji su obezvrijeđeni i marginalizirani, što smo dijelom i sami krivi’

Odbor za branitelje koprivničkog Gradskog vijeća u petak je prvi puta zasjedao u novom sazivu.

Na dnevnom redu je bilo ovogodišnje obilježavanje 26. obljetnice preuzimanja koprivničke vojarne i Dana koprivničkih branitelja, doznaje Drava.info od predsjednika Ivice Jurenca.

Istakao je da će mimohod organizirati prvenstveno vojni i policijski veterani, a samo obilježavanje bit će slično onima iz proteklih godina:

– Krećemo sa svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca ispred Križa života u bivšoj koprivničkoj vojarni. Uslijedit će prigodna obraćanja i mimohod od vojarne pa sve do, od prošle godine, spomenika. Tamo će biti pročitana imena poginulih u Domovinskom ratu, uslijedit će prigodna obraćanja, svečana sjednica i domjenak.

Program Dana koprivničkih branitelja prigoda je da se javnost podsjeti na vrijednosti tekovina Domovinskog rata, čime, kaže Jurenec, ne možemo biti zadovoljni:

– Nažalost, tradicija i vrijednosti za koje smo išli u Domovinski rat su zanemarene. Da li dijelom čak i planski ili samo spontano, možda je svejedno, no činjenica je da su zanemarene i obezvrijeđene. Mislim da bi to ipak trebalo značiti. Mi stariji se sjećamo drugih vremena kad se “sve živo” obilježavalo i veličalo. Danas se zapravo radi na obezvređivanju tekovina Domovinskog rata. Radi se i na obezvređivanju i marginaliziranju branitelja, što su dijelom i sami krivi. Dozvolili su si da na vlast i u gospodarstvo dođu neki drugi ljudi, ili zapravo da i dalje vladaju stare strukture. Sami su branitelji dozvolili da u braniteljske udruge uđu takozvani profesionalni branitelji kojima je jedini smisao djelovanja njihov osobni interes. Zapravo, ne možemo prebacivati krivnju na nekog drugog. No, istina je da se dovoljno ne polaže važnosti o tome što se doista dogodilo tih ranih devedesetih. Čak ni vlastitu djecu ne odgajamo u tom duhu jer ne znaju zapravo kakva je bila narav i kakvi su bili razmjeri velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Svečano obilježavanje Dana koprivničkih branitelja bit će 30. rujna, a dolazak je, kaže Jurenec, već potvrdio general-pukovnik Mladen Markač.

zatvori