Subota, 4. svibnja 2024.

GRAD POMAŽE PODUZETNICIMA U proračunu još ima novca, ‘špica’ zahtjeva tek se očekuje

U koprivničkom gradskom proračunu za poticanje poduzetništva još je na raspolaganju više od sto tisuća kuna.

Povećani broj zahtjeva u Gradskoj upravi očekuju upravo u razdoblju koje je pred nama, do kraja listopada, rekla nam je pročelnica za financije, poticanje poduzetništva i komunalno gospodarstvo Jasmina Stričević.

Najveći dio odobrenih subvencija je za nabavku strojeva, informatičkih programa i izradu marketinških planova, a pomagalo se i poduzetnicima početnicima financirati pokretanje posla, te sufinanciranje prijava na europske fondove. Postotak sufinanciranja od strane Grada je različit, pojasnila nam je pročelnica Stričević:

— Neki poduzetnici vrlo skromno traže sredstva. Nekima je opravdano 75%, nekima polovica, a nekima samo 25%. Sve ovisi o namjeni i mogućnostima pravdanja tih sredstava.

A upravo mogućnost pravdanja i namjena najvažniji su kriteriji kod odobravanja ove gradske subvencije, ističe pročelnica Stričević:

— Sustav je takav da oni dostave zahtjeve s uvjetno rečeno željama i kompletnom dokumentacijom koja potvrđuje taj njihov zahtjev. To ide Povjerenstvu koje ocijeni i boduje zahtjev te ga vraća s prijedlogom iznosa subvencije.

Jedna od mlađih koprivničkih poduzetnica, Marija Šmic, ove je godine za potrebe svog terenskog rada kupila prijenosno računalo. Zatražila je gradsku subvenciju i nakon svog iskustva preporučuje i ostalim poduzetnicima da istraže mogućnosti njena korištenja.

Marija Šmic.

— Ja sam zaista zadovoljna, osobito uzmemo li u obzir vrijeme realizacije. Od trenutka podnošenja zahtjeva do isplate možda je prošlo svega mjesec do dva. Zapravo nisam ni očekivala isplatu tijekom ljeta zbog sezone godišnjih odmora, no to se ipak dogodilo. Na iznos investicije od 6.000 kuna dobila sam subvenciju u visini od 50%. Moram reći da sam takvu subvenciju koristila i lani, i to zahvaljujući informacijama koje sam dobila u Poduzetničkom inkubatoru u Koprivnici, u kojemu na raspolaganju imam radni prostor — rekla je Marija Dravi.info.

Vrijedno je spomenuti i da je iz te mjere na traženje Udruženja obrtnika Koprivnica osiguran novac za sufinanciranje predstavljanja na sajmovima lokalnih poduzetnika.

zatvori