Subota, 4. svibnja 2024.

Bliži se Europski dan bez poginulih u prometu, uključite se i vi

Policijska uprava koprivničko-križevačka i ove će se godine uključiti u obilježavanje Europskog dana bez poginulih u prometu.

Policijski službenici toga dana, 21. rujna provodit će niz preventivnih i represivnih aktivnosti usmjerenih na najčešće uzročnike prometnih nesreća i ugrožene skupine sudionika u prometu. U sklopu pojačanog nadzora prometa posebnu pozornost će posvetiti nadzoru brzine kretanja i alkoholiziranosti vozača, te pješacima, vozačima bicikala, mladim vozačima i djeci.

Cilj provođenja Europskog dana bez poginulih u prometu (European Day Without A Road Death – EDWARD) je povećanje broja vozača koji poštuju prometne propise i smanjenje smrtnog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Bit će ovo druga godina za redom kako se provodi i već su zabilježeni pozitivni pomaci.

— Prošle godine smo tog dana zabilježili 43 poginule osobe, što je u odnosu na 21. rujna 2015. godine smanjenje od 39% jer je tad bilo čak 70 smrtno stradalih. 19 od 31 zemlje, koje su se prošle godine uključile, nisu zabilježile poginule osobe u prometu taj dan, a jedna od tih zemalja bila je i Hrvatska — rekla je na konferenciji za medije voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc.

Osim policijskih uprava diljem starog kontinenta, u obilježavanje Europskog dana bez poginulih u prometu, ističe Škvorc, mogu se uključiti i jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave, odgojno-obrazovne institucije, udruge građana i ostali zainteresirane građani.

Na Internet stranici TISPOL-a, mreže prometnih policija država Europe koja je pokrenula inicijativu, može se položiti prisega, a iz Policijske uprave koprivničko križevačke pozivaju građane da uključe i tako da snime kratke video poruke podrške provedbi Europskog dana bez poginulih u prometu ili fotografije sa simbolom EDWARD-a – 0 koja predstavlja nula poginulih u prometu.

Video i foto-poruke mogu se poslati na e-mail adresu [email protected] ili na e-mail adresu Policijske uprave koprivničko – križevačke ([email protected]) koja će ih proslijediti web-stranici projekta EDWARD.

zatvori