Subota, 4. svibnja 2024.

IVAN DINJAR Nakon profesionalne i političke karijere piše pjesme, a o politici kaže: Nije to za poštenog čovjeka

Ivan Dinjar, građanin Koprivnice rođen u selu Pece pored Budinščine prije 71 godinu, svoje umirovljeničke dane provodi uživajući u životu. Prave životne vrijednosti odavno je, kaže spoznao, zahvaljujući, nažalost, i bolesti supruge Ljubice. Iako se pribojavao da će ostati bez nje, još su uvijek zajedno. Podigli su tri sina, svi su fakultetski obrazovani, informatičari su po struci. Imaju unuku i dvojicu unuka, te su jedno drugome glavna životna podrška i oslonac.

Drava.info poklanja vam knjige Ivana Dinjara! Prijavite se putem obrasca na kraju članka.


Kako li je tek mene iznenadio i obradovao! Sreli smo se sad neko jutro kad sam dolazila na posao. Nakon pozdrava i upućivanja želja za dobar dan, zaustavio me i pitao kad sam na poslu jer mi, kaže, želi nešto donijeti. I doista je. Dakle, onaj Ivan Dinjar, koji je za govornicom gradske vijećnice ne tako davno odrješito i beskompromisno iznosio svoje stavove, donio mi je, zamislite, dvije knjige! Prvu (“Kad duša priča”) je izdao 2012. i posvetio ju supruzi Ljubici. Druga (“Biserje na dlanu”) upravo je izašla iz tiska i javnosti će biti predstavljena ove jeseni.

— Pokušao sam sve svoje sličice iz cijelog života pretočiti u stih i pružiti čitateljima da iz toga pokušaju izvući određena znanja kako u životu ne bi radili greške koje čovjek često puta radi — kaže.

Nisam odoljela pitati Dinjara bi li preporučio ljudima da se bave politikom. K’o iz topa je ispalio:

— Ne bih. Politika nije za poštenog čovjeka. Malo grubo, ali na žalost tako je. U politici sam često doživio razočaranje jer moral i poštenje često puta su morali biti u drugom planu, ustuknuti pred „višim interesima“.

Dinjar kaže da u pisanju nalazi smirenje, a inspiraciju nalazi u prirodi, osobito u svom vinogradu. Voli Paju Kanižaja, Dragutina Domjanića, Ivicu Pepelka, ali i Mihovila Pavleka Miškinu i naravno Frana Galovića. Danas se ne libi pokazati da je emotivac, što je mene iznimno iznenadilo. Kaže da su rakovi (što je on po horoskopu) jako osjećajni ljudi, što u starosti posebno dolazi do izražaja.

U svojoj ostavštini svijetu, napisanoj na kajkavštini i standardnom hrvatskom jeziku, pokazuje da gaji jednak odnos prema svom zavičaju po rođenju i ovom po životu:

— Zavolio sam Podravinu isto kao i svoje Zagorje. I u pjesmama se vidi da jednako tretiram Zagorje i Podravinu. Ja i moja supruga smo Zagorci, no moja djeca, čini mi se, više su Podravci.

Ivan Dinjar redovni je član Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, u čijoj Maloj biblioteci su izašle obje njegove knjige.

Ivan Dinjar došao je iz Zagorja u Podravinu 1965. godine. Svih 40 radnih godina proveo je u Hrvatskim željeznicama. Prvo je radio kao građevinski tehničar, a potom je uz rad stekao i zvanje građevinskog inženjera. Tijekom radnog vijeka povremeno je radio i kao novinar. Tekstovi su mu objavljivani u Željezničkim novinama i listu Željezničar, te u lokalnim tjednicima Glasu Podravine i Prigorja i u Podravskom listu.

Bio je aktivan i u političkom životu Koprivnice. Bio je član koprivničkog Gradskog poglavarstva te predsjednik koprivničkih liberala. Jedan je iz garniture koja je upravljala Koprivnicom u zlatno doba hrvatskog liberalizma i počecima stvaranja suvremene hrvatske povijesti. Iz politike je, kaže, otišao jer je uvijek u srcu bio strašno osjećajan i više nije mogao izdržati rasprave na sjednicama Gradskog vijeća koje su, prema njegovu mišljenju, bile čista demagogija.

Poklanjamo vam knjige Ivana Dinjara

Našim čitateljima poklanjamo knjige “Kad duša priča” i “Biserje na dlanu”. Ispunite obrazac do srijede u 12 sati i uz malo sreće osvojite svoj primjerak.

VAŽNO: Da biste osvojili knjigu, uvjet je da ste “lajkali” Facebook stranicu Drave.info i objavu ovog članka na Facebooku. Ako ste to već učinili, ne morate ponovno. Prilikom prijave u obrascu naznačite pod kojim ste imenom registrirani na Facebooku kako bismo vas mogli prepoznati.

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.

Drava.info pazi na vaše osobne podatke i neće ih davati trećim osobama niti ih trajno pohranjuje. Dobitnike ćemo izvući nasumičnim odabirom i obavijestiti putem e-pošte. Prilikom izvlačenja u obzir se uzima jedna prijava jedne osobe.

zatvori